De samvirkende danske Lejerforeninger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

De samvirkende danske Lejerforeninger var den første landsorganisation for lejere i Danmark. Den blev dannet ved et møde i Odense søndag den 28. januar 1917. Ved mødet var der repræsentanter fra 8 byer. Det oplyses i f.m. mødet, at der er 4 foreninger under dannelse i yderligere 4 byer. Den første formand var redaktionssekretær Bernhard Digman Therkildsen fra Ringkøbing.

Organisationen voksede hurtigt i de første år, men svækkedes derefter i takt med at den huslejeregulering, der var indført under 1. verdenskrig, blev rullet tilbage.

Under 2. verdenskrig benyttede kræfter fra den socialdemokratiske bevægelse i 1941 situationen til at oprette en ny landsorganisation - Danmarks Lejerforbund.

Det på et tidpunkt, hvor Danmarks Kommunistiske Parti, som havde fået en betydelig indflydelse i De samvirkende danske Lejerforeninger, stod svagt.

Lejerbevægelsen fik således fra dette tidspunkt to landsorganisationer.

De samvirkende danske Lejerforeninger eksisterede fortsat - indtil organisationen i 1966 blev sammensluttet med Danmarks Lejerforbund til den nye fælles Lejernes Landsorganisation

DanskSpire
Denne artikel om en dansk forening eller organisation er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Dansk forening eller organisation