Degenereret stof

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Degenereret stof er en betegnelse for stof, hvis elektroner er i en bestemt tilstand.

Betegnelsen bruges inden for kvantefysikken, og beskriver et stof (i denne forbindelse: ethvert materiale bestående af atomer).
Stoffet kaldes degenereret, når alle de elektroner, som "kredser" omkring kernerne i de atomer, stoffet består af, befinder sig i det lavest mulige energiniveau.

Elektronen i degenereret stof[redigér | redigér wikikode]

Dette forstås bedst ved at anskue det enkleste af alle atomer: 1/1H, i visse forbindelser betegnet HI (hvor I = romertal 1), og populært kaldet elektrisk neutral Brint eller blot Brint, består af netop 1 proton i atomkernen og 1 elektron som (iflg. kvanteteorien) befinder sig et ubestemt sted nær kernen. Protonen er positivt elektrisk ladet, og elektronen er negativt elektrisk ladet. Når denne elektron befinder sig i laveste energiniveau (1. orbital, n = 1), har den en energi på ca. -13,6 eV (elektronvolt).

Hvis elektronen tilføres tilstrækkelig energi, f.eks. ved at blive ramt af en partikel som f.eks. et foton, eller ved at atomet støder sammen med et andet atom, og hændelsen tilfører elektronen et minimum af +10,3 eV, skifter den til et højere energiniveau, og atomet er ikke længere degenereret.

Vigtige egenskaber[redigér | redigér wikikode]

Degenereret stof har den specielle egenskab, at det ikke kan komprimeres yderligere, netop fordi elektronerne befinder sig så nær atomkernen, som de kan komme. Hvis atomet udsættes for tilstrækkelig stor påvirkning, kan elektronen slås ud af atomet og materialet, som nu består af de to frie komponenter, atomkerne og fri elektron kaldes plasma.

Degenereret stof er med til at få store stjerner til at eksplodere som supernovaer.

Naturvidenskab Stub
Denne naturvidenskabsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.