Den Gyldne Horde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Den gylne horde i 1389

Den gyldne horde (mongolsk Altan Orda, tyrkisk: Altın Ordu, tatarisk: Алтын Урда – Altın Urda', russisk: Золотая Орда tr. Zolotaja Orda) var en mongolsk stat opstået i dele af nutidens Rusland, Ukraine og Kasakhstan efter det mongolske kejserdømmes deling i 1240'erne. Den blev senere tyrkificeret. Da den var størst, omfattede den gyldne hordes territorium store dele af det europæiske Rusland fra Uralbjergene til Karpaterne og langt ind i Sibirien. Mod syd grænsede området til Sortehavet, Kaukasus og det mongolske dynasti Il-khanatet.

Den gyldne hordes hovedstad var Sarai.

Den Gyldne Horde var en af de mongolske stammer, der fulgte Djengis Khan på hans felttog til Europa, bemægtigede sig landet nord for Det Kaspiske Hav og Sortehavet og trængte frem gennem Polen, Böhmen og Ungarn til Liegnitz i Schlesien, hvor det i 1241 lykkedes storfyrst Henrik den 2. af Polen at kaste den tilbage.

Horden dannede under Batu (1223-1256) et khanat under khanen i Kina, der kaldtes Den Gyldne Hordes rige, Kiptsjak og usbekernes rige (efter khanen Usbegs død 1341), rigets organisator og hersker. Der knyttede slægtskabsbånd med Al-Nasir Muhammad, mamelukisk sultan af Egypten. Batus bror og efterfølger, Berke, der mistede sin residens til Sarai, overgik til islam, der allerede forud havde vundet udbredelse blandt volgabulgarerne og polovtserne. Da Djengis Khans slægt uddøde med Berdibek i 1359, udbrød langvarige tronstridigheder. Under tronstridighederne led Den Gyldne Horde et stort nederlag mod storfyrstendømmet Litauen i slaget ved det Blå Vand i 1362. Nu svang hordhøvdingen Mamaj sig op til stor-khan i 1370; men efter at han blev besejret i Slaget ved Kulikovo 1380 af Novgorod fyrsten Dmitrij Donskoj, mistede Mamaj i 1381 tronen til Toktamisj, som igen blev fordrevet af Timur Lenk i 1395. Fra da af svandt hordens magt vedvarende. Kazan (1438), Krim (1440) og Astrahan (1480) dannede egne khanater, og de russiske storfyrster gjorde flere gange forsøg på at frigøre sig fra det mongolske overherredømme, som dog hverken tilsigtede religiøs undertrykkelse eller vedvarende besiddelse af russiske områder. Til sidst faldt Den Gyldne Hordes styre for fjendtlige tatarers våben i 1480, efter at horden forgæves havde blandet sig i de polsk-russiske stridigheder.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]