Den sidste actionhelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Den sidste actionhelt (originaltitel: Last Action Hero) er en amerikansk actionfilm fra 1993. Filmen er instrueret af John McTiernan og hovedrollen spilles af Arnold Schwarzenegger. Filmens budget var på 85 millioner dollars.

Filmen inneholder megen rockmusikk fra 1990- og 1980-årene. Blandt annet AC/DC, Megadeth, Alice in Chains, Def Leppard og Aerosmith.


Handling[redigér | redigér wikikode]

Danny (Austin O'Brien) er en tretten årig dreng som elsker at gå i biografen. En aften får han en gylden billet af biografejeren Frank, som fortæller ham, at som barn fik selv fik den af Harry Houdini. Da Danny ser film den aften sørger den gyldne billet for at drage ham ind i filmen. Her ankommer han til en klassisk action verden, og får endelig muligheden for at slå sig sammen med sin største filmhelt, Jack Slater (Arnold Schwarzenegger) og sammen bekæmpe kriminaliteten.

Modtagelse[redigér | redigér wikikode]

Filmen fikk blandet modtagelse af anmelderne og har kun opnået 34% på Rotten Tomatoes[1] og 44% på Metacritic.[2] Den blev en publikumssuccess, både i USA og mange andre land. Den inbragte $137 millioner på verdensbasis, heraf $50 millioner i USA alene.[3] Filmen blev den 15 medst indbringende på verdensbasis i 1993 og den 26 mest innbringende i USA.[3]

Filmen blev nomineret til hele seks Razzie Award, blandt andet «verste film» og «verste regi». Den blev også nomineret til syv Saturn Award, blandt andet i kategoriene «bedste fantasy film», «bedste regi» og «bedste mandlige hovedrolle». Det kan ellers nevnes at Austin O'Brien blev nomineret til en Young Artist Award.[4]

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Litteratur / kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Rikke Schubart: Schwarzenegger meets Eco – intertekstualitet i hypertekstens tidsalder (i Filmæstetik og Billedhistorie 1997)

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Net-TV[redigér | redigér wikikode]

Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film