Diptykon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Diptykon malet af Jan Gossaert, 1517 – Venstre: Portræt af Jean Carondelet (1469-1544) – Højre: Jomfru og barn

Et diptykon eller diptychon (-kån) (græsk) er en tavle med to voksbelagte blade, der kan klappes sammen således, at rammerne hindrer vokspladerne i at berøre hinanden, brugtes almindelig i oldtiden; med en griffel ridsede man bogstaver i vokset. I kirken plejede man på diptykon at optegne levende og afdøde personer, for hvem der skulle bedes. Blev navnet på et menighedsmedlem slettet af kirkens diptykon, betød det, at vedkommende var udstødt af samfundet. tavlerne var først af træ, senere ofte af elfenben, sølv eller guld og med indlagte ædelstene, stundom af stor kunstværdi. Brugen af diptykon har holdt sig i den græske og armeniske kirke, hvorimod den i 12. århundrede hørte op i den vesterlandske kirke. Ordet diptychon bruges også om de i 15.-16. århundrede hyppig brugte alterbilleder med to bevægelige fløje, der kan dække for midterpartiet.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Se også[redigér | redigér wikikode]