Dirac (videokompressionsformat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Dirac er en åben og royalty-fri videokompressionsformat,[1] specifikation og system udviklet af BBC Research ved BBC. [2] [3] [4] [5] Schrödinger og dirac-research (tidligere kun kaldet 'Dirac') er åbne og royalty-fri software implementationer (video codecs) af Dirac. Dirac-formatets mål er at tilbyde højkvalitets videokompression til Ultra HDTV og mere,[3] og konkurrere med eksisterende formater såsom H.264, H.265 og VC-1.

Specifikationen blev afsluttet i januar 2008 og yderligere udvikling er kun fejlretning. [6] I september af dette år, blev en delmængde af version 1.0.0 I-frame kendt som Dirac Pro udgivet [7] og er siden blevet standardiseret af SMPTE som VC-2. [8] [4] Version 2.2.3 af den fulde Dirac specifikation, inklusiv billedkompensation og inter-frame kodning, blev udgivet nogle dage senere. [9] Dirac Pro blev anvendt internt af BBC til at udsende HDTV ved Sommer-OL 2008. [10] [11][12]

Formatets implementationer er navngivet til ære for de teoretiske fysikere Paul Dirac og Erwin Schrödinger, som delte 1933 Nobelprisen i fysik.

Teknologi[redigér | redigér wikikode]

Dirac understøtter opløsninger på HDTV (1920x1080) og højere – og benytter Wavelet-kompression.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]