Diskussion:Ægir

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Bor på Læsø ?

Er der ikke også et andet sagn, som siger at hans bolig er på havets bund, hvor vægge og lofter er dækket af guld ?

pft BrianHansen 23. jul 2003 kl.22:35 (CEST)

Ægir er en jætte, som bor i Elbens mundeing (måske laver han tidevand).

Nord er en Vane og har ikke noget med Ægir at gøre.


Hej Brian

Jeg har det med Ægir fra bogen "Kampen om sværdet" af Lars-Henrik Olsen. Den er godt nok en skønlitterær bog, men så vidt jeg har forstået har han gengivet myterne nogenlunde. Jeg fandt lige et interview på nettet, hvor han fortæller om Ægirhistorien:

"Efter endnu engang at have gransket mytologien var det morsomt at se, at det eneste sted på Jorden, der er stedfæstet i mytologien, er Læsø, hvor Ægir og hans kone Ran skulle bo. Ran var en frygtelig jættekvinde, som lokkede søfolk til sig og druknede dem i et stort garn, hun havde. Morsomt at se, at mytologien senere er kommet til at passe på virkeligheden. Hvis man læser om, hvor der er sket flest skibsforlis, er det ikke langs Jyllands vestkyst, som man måske umiddelbart ville tro, men omkring Læsø. I en af de forsvundne myter, som man bare har bevaret i ganske korte glimt, går Tor i land på denne her ø og bliver overfaldet af bersærkerkvinder og må flygte. Det er det eneste, vi ved. Da mytologien levede blandt folk i den tidlige vikingetid, var Læsø en ubeboet, skovbevokset ø. Man kunne godt forestille sig, at der har boet nogle mærkelige væsener - jætter - derovre. Men det er altså kommet til at passe på virkeligheden, fordi senere, da Læsø blev beboet af bønder og søfolk, boede kvinderne alene på øen, mens mændene var ude at sejle. Når et skib var ved at gå på grund - eller de lokkede endda skibe til at gå på grund -, så overfaldt de ofte søfolkene og slog dem ihjel for uhindret at kunne stjæle lasten. Det passer utrolig godt med mytologien, som altså ikke stammer fra et tomrum. Der må være et eller andet, som måske kan være rigtigt."

Kilde:

[1]

Til Haabet.

Ja det er vist rigtigt at Ægir er jætte og Njord er Vane, så det kan ikke være samme person. Jeg retter lige den misforståelse i artiklen.

Jeg kan ikke finde noget om Ægir og Elben. Kan det være en misforståelse? Jeg har slået op på Google under Ægir og Elben og her dukker mange hits op på tysk, men der er betydningen af Elben = Alfer.

Malene 24. jul 2003 kl.10:45 (CEST) Elben kommer af det nordiske Elv, som godt kan have en forbindelse med alfer, hvis alfer er nogen, som bor i floder. Det var i et gammelt nr. af skalk hvor jeg i en bisætning har læst om Ægir.

Jeg har fundet et sted han bor i Lee Holland http://www.ugcs.caltech.edu/~cherryne/myth.cgi/Aegir.html og laver tidevand.

Haabet 24. jul 2003 kl.11:36 (CEST)


Fin kilde du har fundet, jeg sætter den lige på Ægirsiden istedet for den temmeligt rodede engelske (som vist iøvrigt har stjålet fra din kilde) jeg fandt.

Så vidt jeg kan se står der om Lee Hollander i kilden:

"According to Lee Hollander, Aegir's function as the gods' ale brewer was suggested by the ocean's foam."

som betyder noget i retning af:

"ifølge Lee Hollander har bølgernes skum givet anledning til historien om Ægirs funktion som ølbrygger for guderne"

Men jeg tror vi kan blive enige om at kilderne er uenige om hvor præcis Ægir bor :-) Har du nummeret af Skalk? Jeg har aldrig hørt historien, men det kan sagtens passe at der er flere lokale historier om hvor Ægir bor. Det kunne være spændende hvis vi kunne få Elben-historien med også.

Malene 24. jul 2003 kl.12:52 (CEST)


Takker allernådigst for infoen. Det gav godt nok et kvalitetsløft :o) BrianHansen 24. jul 2003 kl.19:46 (CEST)

Skal vi have de ni navne med på børnene ? Himinglæva, Dufa, Blodughadda, Hefring, Ud, Hrønn, Bølge, Drøfn og Kolga. Jeg lægger dem lige ind, så vi eventuelt også kan oprette disse artikler.

Jætten i havet hedder Ægir, men han kaldes også Hlér og Gymir. De gamle mente at floden Ejder betød Ægidyrr, Ægirs dør; og hans andet navn er måske bevaret af Hlésey i Kattegat, Læsø. Bølgerne er hans døtre, hans hustru er Ran med sit net, hun fisker druknede sømænd. (Anders Bæksted)


> Hlér (Hlés er genitivformen, Hlér er nominativ) er havet. Da Hlér > også er et andet navn for jætten Ægir (hvis navn også betyder > havet), er denne Hlésey simpelthen Hlérs eller Ægirs Ø.

Godt svar.

> Vel et rent fiktivt og mytologisk sted.

Læsø er efter min mening et godt bud, da beliggenheden gør at den der hersker på Læsø også har greb om ind- og udsejlingen af Kattegat. Befolkningen på Læsø har da også siden oldtiden i stor stil erhvervet sig ved strandhugst og deslige. Det falder fint i tråd med sagnet om Ægir og Ran.

I nyere tid hvor saltsyderiet tog overhånd og alle øens træer blev fældet til syderiet, var det igen kvinderne der måtte sørge for mad på bordet ved opdyrkning af jorden og fra de utallige strandinger ved kysten. Mændene var nemlig nødt til at finde arbejde andetsteds.

Dermed opstod der noget så udsædvanligt, som et matriarkalsk samfund i Skandinavien. Og hvad så? Jo det sjove er at den græske ø Lesbos har lagt navn til det at være lesbisk. Altså et samfund styret af kvinder. På Læsø bor Ægir - Lesbos er en ø i det Ægæiske hav. Et mærkeligt sammentræf.

Subjektivitet[rediger kildetekst]

"I følge Lejrekrøniken havde jætten Læ tre hoveder og boede i et bjerg på Læsø. Mon ikke der er noget der er blandet sammen?!"

Nu giver jeg ikke meget for denne artikel, men jeg faldt tilfældigvis over den, og når forfatteren vælger at skrive "Mon ikke der er noget der er blandet sammen?!", går det så ikke lidt galt?

Hvad jeg vil frem til er logisk. (Skrev 87.58.232.210 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Det duer ikke, at der spekuleres i artiklerne. Den pågældende tekst virkede noget malplaceret og er nu fjernet.
Hvis du har mere forstand på emnet, kan du være med til at forbedre artiklen - bare tryk på "redigér". --|EPO| COM: 7. okt 2008, 15:39 (CEST)