Diskussion:Ether (kemi)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Diskussion:Æter (kemi))

Æter kan ikke puttes i kategorien gasser da de fleste ætere er væsker, måske er de de korte ætere gasser jeg har ikke tjekket det. --Villy Fink Isaksen 2. nov 2006 kl. 20:45 (CET) diethylether koger ved 35 grader C. er derfor en væske. --Villy Fink Isaksen 2. nov 2006 kl. 20:50 (CET)

Den enkleste definition på en æter er vel blot en forbindelse af to radikaler og et oxygenatom. 87.72.70.137 16. jan 2008, 19:30 (CET)

Stavemåde[rediger kildetekst]

@FHHedlund: Jeg er godt klar over, at kemikere nogle gange staver stoffers navne lidt anderledes end befolkningen i almindelighed. Men jeg synes, det er problematisk at flytte æter til ether og udråbe æter til at være en "forældet stavemåde", når "æter" er den eneste stavemåde, der anerkendes i Retskrivningsordbogen. Jeg vil derfor mene, at artiklen bør flyttes tilbage. Vh. SorenRK (diskussion) 12. jan 2019, 16:36 (CET)

@SorenRK: Tak for din note. Det er korrekt, at Retskrivningsordbogen anfører "æter". Men Den Store Danske Encylcopedi skriver "ether" [1], ligesom andre Internetresurser [2]. Du skriver, at kemikere nogen gange staver stoffers navne lidt anderledes end befolkningen i almindelighed. Jeg er ikke helt sikker på, at det holder i byretten. Google giver 10 gange så mange hits på "ether site:.dk" som "æter site:.dk", selvom mange hits er forurenet med engelske artikler, eller forkortelsen på en ny digital valuta. For mit vedkommende (IMHO), selvom jeg bestemt ikke er helt ung, er "æter" absolut altmodisch, noget med meget gamle bøger om "radiobølger i æteren" og den slags sludder. Efter man (heldigvis) er holdt op med at bruge den meget letantændelige ether, der nemt danner eksplosive blandinger med luft, til bedøvelser, har "befolkningen i almindelighed" nok begrænset behov for at tale om ether, og artiklen er jo om den kemiske forbindelse. Men ok, "forældet stavemåde" er måske for kategorisk, jeg retter det til "ældre stavemåde". FHHedlund (diskussion) 20. mar 2019, 13:39 (CET)