Diskussion:Alvdal

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Norge Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Norge, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Norgerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.


"Alvdal-sagen" is arguably not a major chapter in the history of Alvdal[rediger kildetekst]

"I årene 2010-11 fik Alvdal stor medieopmærksomhed pga overgrebssagen kendt som "Alvdal-sagen". I januar 2011 startede retssagen, [1] hvor den sigtede mor blev den første norske kvinde dømt til forvaring for en sædelighedsforbrydelse. I lagmannsretten blev hun idømt fjorten års forvaring for seksuelle overgreb mod sin ældste datter mens familien boede i Akershus 1990-98, dvs. fra pigen var fem år. [2] [3]". 89.8.170.82 21. dec 2020, 23:38 (CET)

Perhaps not a major chapter in the history of Alvdal[rediger kildetekst]

"På Tronfjellet boede den indiske filosof Swami Sri Ananda Acharya, født 29. december 1881 i Bengal, og død i Alvdal 8. maj 1945. Som samnyasin, dvs. livslang asket, studerede han filosofi og underviste senere i faget ved Maharajas College i Barddhaman; men forlod sin akademiske karrière for at blive yogi. I 1912 rejste han ud for at forkynde hinduismens filosofi. Han kom for første gang til Norge i 1914 og blev boende i landet fra 1917 til sin død i 1945, det meste af tiden på Tronsvangen i Østerdalen. Han forelæste i 1915 i Oslo over indisk filosofi. Den norske ingeniør Einar Beer (1887-1982) blev Acharyas discipel og købte et ashram, et bosted for yogier, til ham på Tronsvangen, hvor han boede sammen med Beer og to kvindelige disciple, som Acharya hadde fået i England. [4] Beers familie, som blandt andet leverede granitten til Vigelandsanlegget i Frognerparken, var en af Norges rigeste. Beer selv havde studeret til ingeniør i Dresden og var fire år på rad nordisk mester i tennis. Efter at hans kone forlod ham for en anden, og tog børnene med, var han meget nedbrudt, og lettet over at flytte sammen med Acharya og oversætte hans tekster fra engelsk til norsk. Inderen drev også et gamlehjem for egnens aldrende, udslidte husdyr, der ellers var sendt til slagteren. Han modtog også skoleklasser og andre besøgende. Arne Garborg opholdt sig på Tronvangen to somre på rad i starten af 1920'erne, og oversatte tekster fra riksmål til nynorsk. Under anden verdenskrig trodsede Acharya tyskernes mørklægningspåbud og lod en lampe lyse på første sal hele krigen igennem. [5]
Acharya skal have været den første forfatter, der skrev om indisk filosofi for et vestligt publikum, og udgav flere titals bøger – blandt andet på Macmillan og Oxford University press. Kjell Aukrust har fortalt, at synet af inderen, ridende ned til kommunecentret på sin hvide hest, klædt i orange silkegevandter og turban, med langt hår og skæg, var "selve eventyret" for stedets smådrenge. [6]". 89.8.68.198 22. dec 2020, 13:01 (CET)

Ja, en personbeskrivelse hører ikke rigtig hjemme i artikel om en kommune, men teksten kunne evt. bruges i en artikel om ham. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 22. dec 2020, 13:09 (CET)
  1. ^ https://www.nrk.no/dokumentar/xl/hele-historien-1.13872591
  2. ^ https://www.h-a.no/nyheter/alvdal-moren-domt-til-14-aars-forvaring
  3. ^ https://www.nrk.no/dokumentar/xl/misbrukt-av-mamma-1.14021267
  4. ^ https://snl.no/Ananda_Acharya
  5. ^ Aftret og Brun: Ideen om et fredsuniversitet i Alvdal
  6. ^ Bjørn Pettersen: Den vise mand på Tronfjellet