Diskussion:Amerikanske borgerkrig

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Artiklen Amerikanske borgerkrig var tidligere kandidat til gode artikler, men blev afvist ved afstemningen. Hvis du kan forbedre artiklen til GA-niveaugør det gerne, og nominer den eventuelt på ny.
Artiklen Amerikanske borgerkrig har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 6, 2009.

Huskeliste for Amerikanske borgerkrig: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

  • Denne artikel er blandt dem, som har været vist flest gange på den danske Wikipedia. Du kan derfor være med til at højne Wikipedias brugervenlighed ved at forbedre denne artikel.
  • Har du specifikke kommentarer til artiklens indhold eller detaljerede forslag til ændringer og tilføjelser, bedes du skrive dem her på denne diskussionside.



Var Californien ikke på sydstaternes side? (Skrev 217.157.164.52 (diskussion • bidrag) 28. aug 2003, 19:28. Husk at signere dine indlæg.)

Næppe. Californien blev optaget i Unionen i 1850 som en såkaldt fri stat. Optagelsen af stater uden slaveri truede sydens indflydelse i senatet --- der blev flere og flere slavefri stater og dermed kunne man i en ikke fjern fremtid se et flertal for ophævelse af slaveriet.

John 28. aug 2003 kl.21:10 (CEST)

Var der nogen sammenhæng imellem slaveri og borgerkrigen, eller var det noget man fandt på? (Alle krige skal have en simpel årsag, ligesom første verdenskerig som kun skyldtes at en prins blev skudt) 217.157.164.52 24. okt 2003 kl.22:05 (CEST)~

Nej selvfølgelig var det ikke kun slaveriet, men det var nok hovedårsgen i denne forbindelse, mens mordet i Sarajevo bare var den berømte "dråbe, der fik bægeret til at flyde over." --Broadbeer, Thomas 31. maj 2007, 15:57 (CEST)[svar]
Er du ansat ved kommunen Broadbeer, 3½ år om et svar ;-)
Necessary Evil 31. maj 2007, 16:24 (CEST)[svar]
He he nej ikke helt (har også kun været med siden 2005/2006), men så bare spørgsmålet i dag og syntes det var dumt, der ikke var et svar hvis nu andre undrede sig over spørgsmålet :) --Broadbeer, Thomas 31. maj 2007, 17:01 (CEST)[svar]

Fejl og mangler.[rediger kildetekst]

Nogle har 'plagieret' artiklen en:American Civil War og har tænkt: hey den engelske udgave er en "God Artikel", så oversættelsen må pr. definition også være det. Men der er masser af eksempler på anglicismer:

  • Engelsk ejefald: Lee's dit og Lincoln's dat.
  • 110,000 dræbte - kun 110 dræbte???
  • Engelsk berørings angst for sammen satte ord.
  • Artiklen bærer i øvrigt præg af at være oversat så den ikke er så velskrevet.
    • 'nullifikation', annullering.
  • Verber i lang tillægsform (-ende).
  • Derudover mangler der danske kilder (bortset fra 'min') og en dansk/skandinavisk synsvinkel. 15th Wisconsin infantry bestod f.eks. udelukkende af skandinaviske udvandrere.
  • Der mangler noget om urolighederne i New York i 1863 pga. tvangsudskrivelsen af værnepligtige (Draft Riot).
  • Der mangler ikke-amerikanske bidrag i kulturafsnittet; europæiske tegneserier som Blåfrakkerne og Blueberry.
    --Med venlig hilsen Necessary Evil 26. nov 2008, 15:36 (CET)
  • Anvendelsen af komma som tusindseparator er en fejl som stammer fra den gamle version af artiklen; men burde naturligvis have været rettet. Til gengæld er der sikkert stadig behov for en del kommaer andre steder i teksten.
  • Engelsk ejefald er vist ved at være rettet overalt.
  • Jeg synes, at man skal være forsigtig med at tilføje noget specielt dansk/skandinavisk, hvis det kun drejer sig om kuriosa. Den slags gør let, at artiklen mister fokus. Så med mindre 15. Wisconsin stod bag en vigtig sejr ...
  • I den engelske udgave nøjes man med en henvisning til en artikel om Draft Riots. Efter min mening kan emnet heller ikke bære mere i den danske udgave. --Nis Hoff 29. nov 2008, 08:30 (CET)
Danske læsere vil ofte have en interesse i danske synsvinkler, også selv om det drejer sig om i global sammenhæng ubetydelige oplysninger. At der findes danske re-enactere der genudkæmper slag fra borgerkrigen kan sagtens nævnes.
Med mindre der findes en dansk artikel om Draft Riots er der nødt til at stå en linje eller to i denne artikel. Folk kunne jo tro at alle i Nordstaterne sluttede op om krigen.
Det er fint med alle underartiklerne med diverse slag, men jeg savner en kort oversigt a la Falklandskrigen#Kronologi. --Med venlig hilsen Necessary Evil 1. dec 2008, 00:49 (CET)
Kronologi tilføjet. --Nis Hoff 3. dec 2008, 16:19 (CET)
Draft riot tilføjet --Nis Hoff 3. dec 2008, 19:54 (CET)