Diskussion:Anime

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Film, et forsøg på at koordinere oprettelsen af film- og filmrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

få dog lidt mer indhold!!, istedet for at bare skrive direkte hvad ordet betyder!, skriv mer om hvad det er og eksempler på anime!!,,, nogle speciele anime serier og sådan

Skriv det selv! :-) Har du viden på området, så tøv ikke med at bidrage - det er netop meningen med Wikipedia. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 17. feb 2006 kl. 13:26 (CET)

Sådan, her er lidt mere. Der ser ud til at mangle lidt uddybning på, hvad manga og fansubs er. Og hvad med ordet otaku? Hvis nogen har lyst til at gruppe sammen om en fælles indsats er min msn me@necrisque.net.

Jeg har skrevet lidt derinde, og skriver muligvis lidt mere senere, men kontakter ingen per msn, da jeg ikke lider den protokol, men har Skype hvis det skulle være du stadig vil aftale om forbedringer.

Animefans eller anime-fans. Vælg den ene, det kan ikke være rigtigt at der bliver brugt to forskellige stavemåder i den samme artikel


Jeg har taget mig den frihed at nedtone AnimeOnlys rolle i artiklen.

Desuden har jeg ændret formuleringen omkring Fansubs, så det står klart at det er et spørgsmål om hvad der er moralsk acceptabelt, ikke hvad der er lovligt.

Kommentar til rettelser 2006-07-23 19:50[rediger kildetekst]

Jeg har ensrettet stavemåden af animeer. De to alternativer jeg så var animéer og animeér. De første kan ikke benyttes da artiklens navn er Anime og ikke Animé, og den anden er ikke fonetisk passende.

Det indledende afsnit er delt op for at lette læseligheden.

Formuleringer omkring fansubs var rodet, så den har jeg også ændret og udvidet en anelse.

Afsnittet om genrer blandede egentlige genrer sammen med målgruppen for en produktion, hvilket resulterede i nogen lettere rodede kategoriseringer. Specielt var det fejlkategoriseringen af mahō shōjo og mahō shōnen under hhv. shōjo og shōnen der gik mig på, idet mahō shōjo netop også er rettet mod seinen markedet, og mahō shōnen typisk er rettet mod shōjo markedet (som D.N. Angel er et eksempel på.) "Progressiv" genren er fjernet, da den er for generel/intetsigende (de fleste anime serier har en "fremadskridende" historie, og betydningen "positiv over for radikale ændringer" er for subjektiv til at have nogen praktisk anveldelse som genre. Jeg har desuden ikke set den genre anvendt andre steder.

--Jiifurusu 23. jul 2006 kl. 19:50 (CEST)

Redigering 28. august[rediger kildetekst]

Kunne godt tænke mig at se nogle håndfaste beviser på det i stedet for det er bare skrevet af en der har hørt det af en ven som har set det på en forum post...

En sådan redigering hører til her på diskussionssiden. --Martin 28. aug 2006 kl. 10:37 (CEST)

Lovlighed af fansubs[rediger kildetekst]

Mht. edit 28. aug 10:42, nej, fansubs er ikke bare formodentlig en overtrædelse af loven om ophavsret, det er en sådan, hvis man ellers skal tro de tekster om Berne konventionen jeg har læst. Ikke nok med at en fansub involverer distribution af ophavsretsbeskyttet AV materiale, det involverer også oversættelse uden skabernes samtygge samt faktisk at skabe et afledt værk (da fansubberne tilføjer deres eget materiale til den originale video.) [1] [2] [3]

Ja, ovenstående henvisninger går primært på japansk og amerikansk ophavsretslovning, men gennem Berne konventionen er japanske værker også beskyttet i Danmark. Af den grund retter jeg artiklen tilbage.


Argumenterne for/mod fansubs går oftest på hvorvidt det er til gavn for populatiteten af anime eller den mulige gavn det skaber bliver overvejet af de tab rettighedshaverne skulle have. I tilfældet af serier der ikke er licenseret til distribution i vesten ("ulicenserede fansubs") er der normalt konsensus om at det er "i orden", da det normalt blot vil gøre den pågældende serie mere populær, og der ikke er egentlig tabt fortjeneste da størstedelen af seerne af fansubben ikke ville have haft mulighed for at modtage/forstå serien uden fansubben.

--Jiifurusu 2. sep 2006 kl. 03:45 (CEST)

Anime-fanklubber[rediger kildetekst]

Måske listen med eksterne henvisninger under afsnittet om foreninger er reklame i stedet for relevant encyklopædisk indhold? Jeg ser personligt ingen relevans, og så gerne at linksene blev slettet indtil en pågældende forening evt. var notabel til at få sin egen side og så kunne linkes til internt. --CarinaT 22. jan 2008, 14:37 (CET)

Jeg har fjernet foreningslisten og de tilhørende links, da vi jo som bekendt ikke er nogen linksamling. AIOdense røg dog ned blandt eksterne henvisninger, da de i modsætning til andre fra listen har links til andre sider og således kan hjælpe folk videre. --Dannebrog Spy 22. jan 2008, 17:47 (CET)
Jeg synes linksamlingen er kommet tilbage? 130.225.243.101 7. jun 2009, 20:12 (CEST)
Jeg har slettet linksamlingen igen 130.225.243.101 7. jun 2009, 20:27 (CEST)