Diskussion:Antikva

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jeg er usikker over for den givne forklaring. For mig at se er antikva det samme som på engelsk kaldes roman – med eller uden seriffer er underordnet.

Antikva er modsætningen til fraktur. Om hvordan fraktur i dansk bogtryk i 1800-tallet afløstes af antikva, se f.eks. i Kalliope

--Sebastjan 28 nov. 2004 kl. 09:35 (CET)

Antikva (en:Roman) er en familie af skrifttyper med seriffer. På den anden side mener jeg ikke at man kan sige at alle skrifttyper med seriffer er antikva, selvom visse tekster påstår dette.

Jeg har rettet teksten til (forhåbentlig) at være mindre tvetydig hvad dette angår.

--Nicolai 30. nov 2004 kl. 04:16 (CET)

Hvis man udelader serifferne fra antikva, hvad skal man da kalde skrifttypen?

Et andet problem er kursiv (eng. italics). Er det en speciel form for antikva, eller er det noget fra antikva forskelligt?

--Sebastjan 30 nov. 2004 kl. 08:15 (CET)

Jeg har altid ment at det danske Antikva adskilte sig fra den engelske Roman på et vigtigt punkt: Roman har to betydninger:

  1. En opretstående skrifttype med seriffer, inspireret af latinske inskriptioner
  2. Den opretstående form af en skrift, modsat eks. kursiv. I denne betydning kan Roman også bruges om groteske (en/fr: sans-serif) skrifttyper.

Jeg mener at Antikva på dansk udelukkende dækker den første af disse betydninger. Dette lader dog ikke at være tilfældet på svensk (se sv:Antikva), og det må formodes at Sverige og Danmark begge har samme betydning af Antikva. Jeg vil dog meget gerne høre om der er andre meninger om dette.

I mellemtiden vil jeg rette artiklen til at omfatte begge betydninger... --Nicolai 30. nov 2004 kl. 23:56 (CET)

jeg har aldrig før set ordet antikva anvendt i betydningen "opret" Er du helt, helt sikker? Ordet henviser i mit univers til en familie af serifskrifter med bløde overgange mellem serif og stamme, og beherskede kontraster.( i modsætning til egyptienner som har hårde overgange) Jeg ville når jeg snakker fagsnak med typografer, designere, redaktører og trykkere bruge udtrykket ordinær om opret, for at undgå forvekslinger.--pmh 27. aug 2006 kl. 17:49 (CEST)
ordinær er i modsætning til kursiv (en skrå skrift, der er blevet knyttet til antikva, men ikke altid har været det) og til halvfed, fed og mager (osv.). En antikva har i dag ofte en kursiv og en (halv)fed. Og ja, på engelsk er definitionerne sommetider lidt anderledes, idet jeg har set roman brugt om en grotesk, fordi den var opret. Ditlev Petersen (diskussion) 8. mar 2015, 00:10 (CET)