Diskussion:Bern

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Verdensarv Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Verdensarv, et forsøg på at koordinere oprettelsen af verdensarvsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Tysklands våben Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tyskland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tysklandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Artiklen Bern er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Artiklen Bern har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 38, 2017.

Huskeliste for Bern: rediger · historik · overvåg · opdater
  • Indledning
  • Oversættelse af refs
  • Wikilinks til partierne?
    • Angående byrådsvalget - hvordan kan der være godt 2 mio, der har stemt, når byen kun har 130.000 indbyggere?
  • Der skal være et eller to billeder i starten og måske fjernes et eller to i bunden, så de er bedre fordelt.


Uklar sætning[rediger kildetekst]

Følgende sætning er lidt uklar. Hvorfor inddrages Verona lige pludselig?:

Mere sandsynligt er det imidlertid, at Berchthold opkaldte byen til ære for sagnhelten Dietrich von Bern, som han beundrede (Bern er et gammelt tysk ord for Verona).

Santac 27. jun 2008, 14:23 (CEST)

At Verona er inddraget skyldes den ellers lidt ulogiske forklaring, at Bern er opkaldt efter Dietrich von Bern. Da byen er opkaldt efter ham, så er det naturligt at spørge, hvad Bern i hans navn så referer til. Det er her Verona kommer ind i billedet, fordi Bern tidligere på tysk var en betegnelse for Verona, og det er Verona, som Dietrich von Berns navn referer til. Hvis du kan finde en måde et tydeliggøre det uden en lang forklaring er det helt fint. -- Gevin 27. jun 2008, 18:09 (CEST)

Byrådsvalgets stemmer[rediger kildetekst]

Mht antallet af stemmer, tror jeg forklaringen skal findes her: http://www.bern.ch/leben_in_bern/stadt/wahlen/wahlen_2008/w08stadtrat . Mit tyske er dog ikke godt nok til helt at gennemskue hvad disse partilister betyder for antallet af stemmer. Santac 29. jun 2008, 08:52 (CEST)

Jeg har fundet forklaringen til det store antal stemmer. I følge Berns valgforordning art. 41 må man afgive et antal stemmer svarende til det antal pladser, der skal besættes (Es können so viele Stimmen abgegeben werden, als Sitze zu besetzen sind (Regelement über die politischen Rechte)). Det betyder at man må afgive maksimalt 80 stemmer. I 2004 deltog 36.841 personer i valget til kommunalbestyrelsen (http://www.bern.ch/leben_in_bern/stadt/wahlen/wahlen_2004/informationen/). Der er i alt 2.796.800 såkaldte partistemmer, og deler man dette tal med 80 får man 34.960, og da alle sandsynligvis ikke har afgivet 80 stemmer (og der er ugyldige og blanke stemmer) begynder tallet at passe. Jeg indføjer forklaringen i noten. -- Gevin 29. jun 2008, 12:00 (CEST)

Denne artikel må ikke være LA[rediger kildetekst]

Jf. Wikipedia:Udvælgelsesprocedure_for_lovende_artikler#Overvejelser_inden_nominering/udvælgelse denne artikel ikke være LA – se pkt. 5, hvor der står: "[en LA skal] have kilder og referencer mindst én gang under hver overskrift." (ikke min fremhævning). Dette er der ikke i denne artikel. --Biscuit-in-Chief (Diskussion Bidrag) 5. maj 2019, 18:44 (CEST)[svar]

Bern blev lovende artikel i 2008, mens den tekst de citerer først blev skrevet i år. Kravene er blevet skrappere med tiden. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 5. maj 2019, 19:00 (CEST)[svar]