Diskussion:Centrisme

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Karl Kautskys tilknytning til centrisme[rediger kildetekst]

Aaah... Karl Kautsky, centrisme? Kalr Kautsky var en marxistisk-demokratisk socialistisk teoretiker med en hang til parlamentarisme. Hans ideer svarer mere til SF og er i mine øjne meget mere til venstre end noget der minder om centrisme eller for den sags skyld CD, der er centrumhøjre. Jeg tror Bernstein eller Keynes ville være mere oplagt, omend han heller ikke synes præcist placeret her. Korriger mig hvis jeg er forkert på den. Mvh. Thomas A. 25. juni 2009, 22:28.


Den retning inden for det tyske socialdemokrati, som Karl Kautsky repræsenterede (modsat Luxembourg og Bernstein) kaldtes faktisk "centrisme", hvilket dækkede over kombinationen af en reformistisk praksis og et revolutionært program (på mange måder en klassisk SF-position). Jf. http://www.leksikon.org/art.php?n=2281 At Kautskys tanker så skulle have noget med CD at gøre, er tilgengæld noget sludder. Hvis CD har haft en ideologi kaldet "centrisme", så har denne helt sikkert været en anden end Kautskys, omend navnet er det samme. På engelsk bruges "centrism" gerne om holdninger der principielt placeres "mellem højre og venstre". Jf. http://en.wikipedia.org/wiki/Centrism Mvh. Kasper BSJ. 3. august 2012, 08.31