Diskussion:Dobbeltstjerne

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Jeg er ikke særlig glad for forklaringen om "optiske dobbeltstjerner". Som det fremgår af artiklen selv, er de overhovedet ikke dobbeltstjerner.

Derimod forbigås i tavshed den slags dobbeltstjerner som i en tilstrækkelig stærk kikkert kan ses som to stjerner. Disse fortjente snarere at kaldes "optiske" eller "visuelle dobbeltstjerner". Se også hvad den engelske wiki oplyser om visual binaries.

Sebastjan 26 juli 2004 kl. 08:40 (CEST)

Jeg fastholder ovenstående indvending. -- Sebastjan 27. aug. 2005 kl. 11:50 (CEST)

Min kilde fra da jeg grundlagde denne artikel sidste år, er bind 5 i bogserien Videnskabens Verden, udgivet af Illustreret Videnskab, kalder de dobbeltstjerner der "kun" tilsyneladende står tæt på hinanden, for optiske dobbeltstjerner. Hvad jeg åbenbart ikke fik med den gang, er at bogen omtaler de "ægte" dobbeltstjerner som visuelle dobbeltstjerner, så når jeg om lidt tilføjer de visuelle dobbeltstjerner som en af "underinddelingerne", skulle den være på plads. Med mindre der er nogen der har kilder der går hårdt imod ovenstående definition på hhv. optiske og visuelle dobbeltstjerner? — Peo 27. aug 2005 kl. 12:39 (CEST)
Jeg kender ikke bogserien Videnskabens Verden, men jeg formoder at det er en populærvidenskabelig serie. Det er da prisværdigt at videnskabens resultater gøres tilgængelige for ikke-fagfolk. Men jeg finder det betænkeligt at bruge et sådant værk som kilde til en leksikonartikel.
Jeg prøver nu på at redigere de sogenannte Optiske Dobbeltstjerner så der kommer bedre mening deri. Helst ville jeg have slettet afsnittet; de engelske og tyske artikler har intet svarende hertil. -- Sebastjan 30. aug. 2005 kl. 12:40 (CEST)
Problemet er, at henvisningen til den engelske Wikipedia burde være til artiklen Double star i stedet for Binary star. Den engelske artikel Double star dækker nemlig både visuelle dobbeltstjerner (optical double stars) og visuelle dobbeltstjerner (binary star).
Den tyske indeholder også både stjernesystemer og optiske dobbeltstjerner. Faktisk angiver den den optiske dobbeltstjerne Mizar/Alcor som et eksempel under afsnittet om visuelle dobbeltstjerner.
Jeg er først lige startet som mere seriøs amatørastronom og vil gerne benytte de korrekte fagtermer på både dansk og engelsk. Men det er lidt svært. Jeg synes, flerstjernesystem ville være en mere dækkende betegnelse for stjerner, som kredser om hinanden. Men det er jo ikke Wikipedias opgave at fastlægge termer, men i stedet bruge dem der er og er udbredte.
Vi skal dog også være opmærksom på, at sprogbrug og fagtermer ikke bliver for indforståede. Artiklerne skal gerne henvende sig til almenheden.
Jeg vil dog foreslå, at henvisningen bliver til Double star og ikke den nuværende Binary star - medmindre artiklen bliver delt i to. Claus Agerskov (diskussion) 1. apr. 2022, 18:07 (CEST)[svar]