Diskussion:Energi

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fysik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Fysik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af fysik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret, kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse b på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Artiklen Energi har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 28, 2011.

Huskeliste for Energi: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

  • Denne artikel er blandt dem, som har været vist flest gange på den danske Wikipedia. Du kan derfor være med til at højne Wikipedias brugervenlighed ved at forbedre denne artikel.
  • Har du specifikke kommentarer til artiklens indhold eller detaljerede forslag til ændringer og tilføjelser, bedes du skrive dem her på denne diskussionside.



Vildfaren og mærkelig sætning[rediger kildetekst]

Sætningen er flyttet herind fra afsnittet Vedvarende energikilder

Alle stoffer har kemisk energi, som bliver forandret i de kemiske reaktioner.--So9q 14. feb 2006 kl. 10:41 (CET)

Engelsk hour?[rediger kildetekst]

kWh (hvor ... h er forkortelsen time fra engelsk hour)

Jeg kan ikke se nogen grund til at indblande engelsk. Navnene på de standardiserede enheder og deres forkortelser bygger (når der ikke er tale om personnavne) på græsk og latin (kilo-, centi- osv.). Bogstavet h må opfattes som forkortelse af lat. hora (= time). -- Sebastjan 14. feb. 2006 kl. 10:45 (CET)

God pointe. Det er mig som har skrevet det nuværende, jeg har ikke haft latin, men i mine fysik timer fra et par år siden arbejdede vi meget med de engelske betegnelser. Tak, så har jeg også lært lidt latin.--So9q 14. feb 2006 kl. 10:51 (CET)

Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

Helix84 satte slettemarkør No source sinceImage:Sun_in_X-Ray.png: {{subst:nsd}}(diff);

-- CommonsTicker 14. okt 2006 kl. 00:13 (CEST)

Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

ComputerHotline satte slettemarkør CopyvioImage:Sun_in_X-Ray.png(diff);

-- CommonsTicker 22. feb 2007 kl. 15:15 (CET)

"Eksempler på energipriser" er førstehåndsforskning[rediger kildetekst]

Jeg mener at afsnittet skal slettes. Det er en samling af tal fra forskellige kilder og det er førstehåndsforskning at opstille disse tal i en tabel af denne grund: Fordi det antyder, at tallene er sammenlignelige, hvilket jeg ikke mener er givet. Nillerdk 8. apr 2011, 12:14 (CEST)

Hej Nillerdk - Jeg har ændret en del. Hvad synes du nu? --Glenn 8. apr 2011, 12:46 (CEST)

Forbedring[rediger kildetekst]

Første spørgsmål og svar kopieret fra Brugerdiskussion:Glenn:

Hej - jeg kan se at du lige har været inde på Energi. Jeg synes siden trænger til et grundigt eftersyn... flere dele er uoverskuelige f.eks.med den kæmpestore tabel Eksempler på energipriser og energimængden for 1 kWt; 1 kWh - også svært tilgængelige dele. Som jeg forklarede i diskussionen til TNT ækvivalent arbejder 1i på Brøndby Gymnasium med Energi for tiden og vi har haft fornøjelse af Wikipedia, men kan ikke rigtig bruge den danske side. Kunne vi ikke som en start skille Eksempler på energipriser og energimængden for 1 kWt; 1 kWh over i sin egen side? mvh Drlectin 8. apr 2011, 10:57 (CEST) Thorkild C. Bøg-Hansen

Hej Drlectin
Tak for din interesse.
Først lidt baggrund for afsnittet. Tilfældigvis er det mig, der har lavet det meste af tabellen. Der er nu tilføjet, hvad målet med tabellen er.
Der er ændret en del i tabellen. Hvis du stadig synes den skal i en anden artikel, så tag højde for følgende i din vurdering:
  • Undervisningsmateriale benyttes ikke altid 100%, der plukkes typisk afsnit ud, grundet mangel på tid eller fordi fokus ønskes anderledes.
  • Det samme med (lange) Wikipedia artikler. Der er ingen der kræver, at man skal læse hele artiklen. De dele man ønsker at læse, kan anvendes.
  • Men Wikipedia har selvfølgelig altid plads til forbedring og har du gode argumenter for at tabellen skal ud, ryger den ud. Hvis du stadig synes den skal ud, vil jeg gerne vide hvorfor.
Når jeg får lyst laver jeg energitæthed og energipris, hvis ikke andre kommer mig i forkøbet ;-) , hvor dele af tabellen formentlig vil blive genanvendt.
--Glenn 8. apr 2011, 12:22 (CEST)
Hej - det er indlysende og selvfølgeligt, at du har ret i alt hvad du siger. Jeg har ikke overvejet i detaljer, hvordan Energi skulle se ud, endsige gjort mig bevæggrundene klar. MEN Energi forekommer ved første øjekast at være uoverskuelig og indeholde mange detaljer (som tabellen) der kun har perifer tilhøring til emnet og som gør artiklen for kompliceret. Uden at jeg har kikket på artiklen igen, mener jeg stadig at det vil være en god ide, at spalte nogle af delene fra. Jeg kikker på de centrale dele: hvad er energi, hvordan måler man energi, energiformer, enheder, omregning, eksempler på energistørrelser, Danmarks totale energiforbrug og sammenligninger, vedvarende energi mm. mvh Drlectin 8. apr 2011, 13:04 (CEST)

Hvor i redigeringsvinduet finder vi oldgræske tegn, så de græske bogstaver i indledningen kan forsynes med de korrekte accent- og spiritustegn? Artiklen er på forsiden i dag, og det generer at se de græske ord uden... --Thathánka Íyotake 15. jul 2011, 12:27 (CEST)