Diskussion:Enigma

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
2. Verdenskrig Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt 2. Verdenskrig, et forsøg på at koordinere oprettelsen af 2. verdenskrig-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Artiklen Enigma er blevet afvist som lovende artikel. Artiklen er altså blevet vurderet til ikke at være klar til at blive forbedret til god artikel inden for en overskuelig fremtid. Hvis du er uenig i dette, kan du efter reglerne foreskrevet i udvælgelsesproceduren for lovende artikler enten gennominere eller indberette en klage.

Huskeliste for Enigma: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Denne artikel har følgende udmærkelser og/eller nomineringer i forskellige projekter og portaler på den danske Wikipedia:

Det danske ord "ciffer" svarer ikke til det engelske ord "cipher", men snarere til det engelske ord "digit".

Derfor synes jeg at ordene "ciffermaskine" og "substitutions-ciffer-systemer" i artiklen er uheldige.

En dansk oversættelse af "cipher" kunne måske hellere være "kode"?

En bruger med IP 80.165.184.114 indsatte ovenstående tekst, men slettede den selv fem minutter senere. Jeg skal ikke kunne sige noget om baggrunden for sletningen, men da det ikke virker som nonsens indsat i forbindelse med eksperimentering med Wikipedia, har jeg valgt at gendanne teksten. Så kan den anonyme bruger jo evt. forklare, hvorfor den blev slettet og andre kan forholde sig til den.--Heelgrasper 3. okt 2005 kl. 17:02 (CEST)
Jeg kender vedkommende, og gætter på at han slettede texten fordi han ikke ønskede at oprette sig som bruger og heller ikke ønskede at underskrive diskussionsindlægget med navn eller IP-adresse.
Det danske ord for cipher|cypher er vist i øvrigt chiffer. Fra RO: »chiffer sb., chif(fe)ret, chifre (kodetegn).«
--Blanu 3. okt 2005 kl. 22:03 (CEST)
Se i øvrigt redirecten chiffer samt ciffer (flertydig). --Palnatoke 3. okt 2005 kl. 22:34 (CEST)

Med «kode» vil en forstå morsekode, ascii kode, beaudotkode etc. Dette er omforming sv det latinske alfabetet til en ny signalform, men det er ingenting hemmelig eller fodekt her. Enhver kan lære seg more-kode og dermed lese moresignaler. Dersom in i stedet endrer meldingen på en slik måte at kun mottakeren er i stand til å lese den, da er meldingen blitt chifrert dvs hemmeliggjort. Derfor bør en skille mellom kode og chiffer. Dog i dagligtale blir disse begrepene ofte blandet sammen KjellG (diskussion) 20. jul. 2022, 21:10 (CEST)[svar]

Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

Ogre satte slettemarkør DuplicateImage:Nsa-enigma.jpg: Added category(diff);

-- CommonsTicker 13. apr 2007 kl. 20:13 (CEST)

Afvisning af LA[rediger kildetekst]

Jeg afviser hermed LA-anmodningen på baggrund af manglende kilder og interwiki-links i artiklen. Tøndemageren 26. okt 2010, 18:33 (CEST)

Den svenske Enigma historie[rediger kildetekst]

Der mangler noget om den svenske, side vedr. Enigma de de havde en Arne Beurling, Svensk professor i matematik der også knækket koden. https://sv.wikipedia.org/wiki/Arne_Beurling. (Skrev 80.71.142.78 (diskussion • bidrag) 7. maj 2020, 13:56. Husk at signere dine indlæg.)

Avsnitt ==Kodningsmetodologi==[rediger kildetekst]

Her er det mye feil. Beskrivelsen av oppsett av melding og overføring av sesjonsnøkkel er feil. Valg av startstilling for valsene velges fritt. Med dette krypteres sesjonsnøkkelen. Fritt valgt bokstavkombinasjon og kryptert resultat overføres i klartekt i meldingshodet. KjellG (diskussion) 20. jul. 2022, 21:15 (CEST)[svar]