Diskussion:Enklave og eksklave

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Apropos: Vatikanstaten, San Marino og Lesotho er vel ikke egentlig enklaver, men det ligner - de er fuldstændig omringede af et andet land. I sagens natur er de også indlandsstater. --Palnatoke 10. dec 2005 kl. 10:37 (CET)

Monaco udgør vist et helt særligt tilfælde, da Monaco vist er helt omringet af Frankrig, men ikke er en indlandsstat. Om den ikke reelt har en søgrænse med Italien skal jeg dog ikke udtale mig alt for skråsikkert om.--Heelgrasper 10. dec 2005 kl. 12:32 (CET)
Brunei er også omringet på landsiden (af Malaysia), men har havadgang. Det er dog potentielt en slippery slope, for hvad med Gibraltar? --Palnatoke 10. dec 2005 kl. 13:02 (CET)
Ifølge definitionen fra en:Enclave er et land som Lesotho en enklave, og sådan ville jeg også selv opfatte det. Jeg mener ikke det er nødvendigt at det indesluttede landområde er en ægte delmængde af et større land (således at det både kan opfattes som enklave og eksklave). /JeppeSN 10. dec 2005 kl. 14:07 (CET)
Det bør så nok fremgå tydeligere af vores artikel, at hele territoriet kan være omgivet af et andet land. I øvrigt: I en:List of countries that border only one other country er Danmark medtaget! Er jeg galt på den, når jeg mener, at det er helt hul i hovedet at ignore søgrænser i den sammenhæng?--Heelgrasper 10. dec 2005 kl. 14:34 (CET)
Når man regner med enklaver og eksklaver er søgrænser ikke sidestillet med landegrænser. Grænser på broer og i tunneler over havet tæller i den forbindelse som søgrænser. Det kan i øvrigt ofte være vanskeligt at konstatere om der foreligger en søgrænse eller ej, da mange søgrænser ikke er trukket eller er omstridt.--Thomas Thorsen 14. jun 2006 kl. 10:03 (CEST)