Diskussion:Ergative sprog

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jeg er ikke enig i at der som sådan er forskel på hvilke ting der er betydningsfulde i ergative sprog og andre sprog. Sætningens led markeres blot efter forskellige systemer i de forskellige typer sprog, og jeg kan ikke se hvad det skulle have at gøre med hvad der er mest betydningsfuldt, eller endsige spropbærernes verdensopfattelse. Jeg vil derfor omskrive artiklen. Byrial 30. jul 2004 kl. 16:55 (CEST)


Hej Byrial,
Det er helt fint, at du vil omskrive artiklen. Det er også i orden, at du ikke kan "se hvad det skulle have at gøre med hvad der er mest betydningsfuldt, eller endsige spropbærernes verdensopfattelse". Det er vel nok en diskussionssag. Det har været drøftet meget blandt sprogfilosoffer, i hvilket omfang vores sprogs strukturer (herunder også dets grammatik, in casu: ergativitet) påvirker vores evne til at begribe virkeligheden.
Under alle omstændigheder er en vis ydmyghed over for vores virkelighedsopfattelse vel på sin plads? Det er i hvert fald grunden til, at jeg skrev, som jeg gjorde, - men altså, som sagt: det er helt fint, at artikler bliver grundigt omarbejdet, også når de er skrevet af mig!
Så tak for din opmærksomhed.
Mvh.
--Sten Porse 30. jul 2004 kl. 20:04 (CEST)


Hej Sten
Vi mangler en artikel om Sapir-Whorf-hypotesen at henvise til (hvem vil skrive den?), men hvis du mener at den også omfatter ergativitet, synes jeg at du skal genindsætte noget om det. Det kan fint står ved siden af min mere tekniske beskrivelse. Jeg synes bare at du i så fald skal argumentere mere for hvordan et ergativ/absolutiv-kasussystem bidrager til at markere hvad der er betydningsfuldt, på en anden måde en et nominativ/akkusativ-kasussystem gør det. Og også gerne sammenligne med sprog som dansk der bruger ordstilling i stedet for et kasussytem. Byrial 30. jul 2004 kl. 20:36 (CEST)


Hej Byrial

Jeg er som udgangspunkt helt uenig med dig, Byrial. Anskuelsen af 'ergativitet' som intet andet end markering af sætningens led efter forskellige systemer er i den grad forkert, da 'ergativitet' er meget mere end det på såkaldt ergative sprog. Forskellige ergativsystemer anvendes også med forskellige diskursfunktioner, som med andre ord altså går imod simpel markering af ledfunktion. Og når transitivitet i den forbindelse vurderes som et kontinuum, ser man klart, hvorledes ergativitet er meget mere end markering af sætningens led. esegel 20. maj 2007 kl. 17:07 (CEST)