Diskussion:Flint

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Fra det 16. århundrede til det 19. århundrede tjente små flintesten som slagstift [?] (ildsten), der slog mod et slagjern der herved gav en lille byge af gnister som tændte et let brændbart pulver

Tænkes her på de "fyrtøj" som inden tændstikkernes fremkomst brugtes til at skaffe ild (i husholdningen, til rygning)? Eller var det en bestanddel af (håndskydevåben) (til jagt og i krig)? Eller begge dele?

Sebastjan 23 jan. 2005 kl. 11:40 (CET)

Hej Sebastjan

Ja, den tyske artikel hælder i denne kontekst til fyrtøj. mvh Glenn 23. jan 2005 kl. 11:47 (CET)

Denne side bør hedde slet og ret 'Flint' - ikke 'Flintesten', som er barnesprog. Evt. kan man lave omdirigering fra 'Flintsten' (bemærk: uden e'et mellem flint og sten). Vil gerne høre jeres mening, før jeg evt. retter det. --Jørgen Holm 25. feb 2005 kl. 10:55 (CET)

Jeg vil give dig ret m.h.t. flint (som materiale). Og ifølge RO er både flintsten og flintesten korrekt. Det gør ikke noget at redirecte fra begge - det ville endda være det mest logiske. --Jørgen 25. feb 2005 kl. 11:09 (CET)
Bøjer mig naturligvis for, at det kan hedde både flintsten og flintesten, når RO tillader det. Burde selv ha' slået det op. Hyggeligt at samarbejde med jer! --Jørgen Holm 26. feb 2005 kl. 02:28 (CET)

Artiklen har en illustration af en flintøkse - men ikke et ord om denne (og anden redskabs-) brug under afsnittet "Stenalderanvendelse". Enten må flintøkser mv. beskrives her, eller der må komme en artikel om flintøkser/flintredskaber, som der kan henvises til herfra. --Sir48 (Thyge) 12. jul 2005 kl. 21:38 (CEST) –––– Det fremgår af artiklen at flint er af sedimentær oprindelse. Dette er ikke korrekt: Flint er diagenetiske noduler, som er dannet ved at opløst kisel er genudfældet under samtidig opøsning af kalksten. Den oprindelige kiselkilde var skeletelementer af opal, fx i svampe. Artiklen slutter med at henvise til mineralet "achat". Dette må være en stavefejl for "agat"? (Bruger: Erik Nygaard, 24. sept 2006 kl 21:05)

Underlig sætning[rediger kildetekst]

Denne sætning bør laves om, så den er forståelig:

De har mange gange kalk på ydersiden, i huller og flintesten findes normalt sammen med kridt og/eller gips. De hvide pletter på flints yderside kan også være opal, der ikke som kalk bruser op hvis man drypper syre på. 

Jeg foreslår:

De har ofte kalk på ydersiden eller i huller i stenen. Flintesten findes normalt sammen med kridt og/eller gips. De hvide pletter på flints yderside kan også være opal, der ikke som kalk bruser op hvis man drypper syre på.