Diskussion:Forkortelse

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

NASA er vel egentlig nærmere et akronym end en forkortelse. I hvert fald ifølge det der står i artiklen om akronymer?? (Skrev 130.226.36.32 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Sagen er at akronymer er en bestemt type forkortelser, så NASA og NATO er både akronymer og forkortelser. --Palnatoke 16. sep 2008, 10:01 (CEST)

"km² står for kvadratkilometer" står der, men km² står vel for kmkm som er kvardratmeter. Det svarer lidt til at sige at 2² er en forkortelse for fire? -- Christian75 19. apr 2010, 00:36 (CEST)

Den argumentation tror jeg ikke, du skal forsøge dig over for hverken en matematiklærer eller en dansklærer med. km² er vitterligt forkortelsen for kvadratkilometer, i det det er afledt af km = kilometer. Forkortelsen for kvadratmeter er derimod m² afledt af m = meter, af hvilke der som bekendt går tusind af på en kilometer.
Der er så nogle, der benytter forkortelser som kvm for kvadratmeter, men Retskrivningsordbogen godtager kun m² og tilsvarende for andre flade- og rummål. --Dannebrog Spy 19. apr 2010, 13:07 (CEST)
Jeg ved at km² er kvardratkilometer, stavefejlen ødelagde min pointe. Min pointe er at kalde noget for en forkortelse fordi man opløfter det i anden (hvilket kvardrat betyder) svarer til at kalde 2² for en forkortelse for fire. Mht. afledning er jeg ikke helt med. Kilo betyder 1000, dvs 1 km² = 1 km 1 km = 1000 m 1000 m = 1.000.000 mm = 1.000.000 m². Kvm vil jeg derimod kalde en (uofficiel) forkortelse. Km² er et matematisk udtryk for at forkortelsen km er opløftet i anden, altså km gange km. Mvh. -- Christian75 19. apr 2010, 13:57 (CEST)
Ikke desto mindre fremkommer følgende hvis man søger på km² i Retskrivningsordbogen: "km² (fork. for kvadratkilometer)." Hvad afledning angår så hentydede jeg til at flade- og rummål er baseret på metersystemet jvf. dine eksempler. --Dannebrog Spy 19. apr 2010, 14:17 (CEST)
Jeg har lige ringet til Dansk Sprognævn og han sagde at disse enheder kaldes symboler indenfor deres fagsprog (symboler inkluderer også hvad vi andre kalder symboler: £, $ , @, osv), men at retskrivningsordbogen vil blive for kompliceret hvis man ikke bare skriver forkortelse (deres opgave med RO er at formidle hvorledes ord staves), fx er "fx" heller ikke en forkortelse, og han mente at det nærmeste man kunne komme på at kalde den var en sigel. -- Christian75 20. apr 2010, 11:47 (CEST) Der er for øvrigt en del af forkortelserne i artiklen som er akronymer. -- Christian75 20. apr 2010, 11:49 (CEST)
Jeg er også af den opfattelse at enheder som f.eks. km2 o.lign er symboler og ikke forkortelser. Det samme gælder partibogstaver f.eks. A for Socialdemokraterne. Har meget svært ved at se det skulle være en forkortelse. En mere korrektbetegnelse ville være listesymbol/bogstav. Derimod er betegnelsen S eller soc.dem. forkortelser. Partibogstaver er symboler. --Hofkas (diskussion) 9. apr 2013, 17:12 (CEST)
Det er muligt, at partibogstaver er symboler. Pointen er imidlertid, at når man tillægger bogstaver en bestemt betydning, så er der prompte folk, der tror det er forkortelser eller forsøger at tillægge det betydninger uden hold i virkeligheden. SOS og litra til tog er klassiskere i så henseende. Eller som der stod i teksten til en Bo Bojesen-tegning fra 1970'erne: "Gud, var det ikke F, der var Fremskridtspartiet? Så var det måske heller ikke de konservative, jeg stemte på i alle de år, jeg satte kryds ved K?" Ideen med afsnittet er så simpelthen at forklare, at der netop er tale om misforståelser.
Angående eksemplerne med måleenheder er der jo ikke noget ivejen for at bemærke, at de i fagsprog kaldes for symboler, men at de i daglig tale kaldes for forkortelser. --Dannebrog Spy (diskussion) 9. apr 2013, 21:54 (CEST)
Det er fint nok at nævne det som det også gøres i artiklen mht. partibogstaver, men jeg synes også det bør fremgå i forbindelse med eksemplerne med enheder. Måske endnu bedre at disse to samles under et fælles afsnit om symboler der ligner forkortelser, men altså ikke er det. Her kunne man så også nævne litra til tog m.m. --Hofkas (diskussion) 9. apr 2013, 22:29 (CEST)