Diskussion:Grammatisk køn

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jeg kan ikke acceptere at "de fleste" danske dialekter har tre køn. Både ét, to og tre køn findes vel på danske dialekter. Har rettet. --JeppeSN 11. sep 2005 kl. 11:39 (CEST)

Det er bestemt rigtigt, at både ét, to og tre køn findes, men det ændrer ikke på, at tre efter min mening er det mest udbredte (se fx dette kort – jeg erkender dog, at overgangen fra tre til to køn i sjællandsk ændrer situationen noget). Har rettet. --Twid 11. sep 2005 kl. 12:37 (CEST)

Beklager at jeg skriver på norsk, selv om dette er dansk Wikipedia: Jeg har i listene flyttet norsk bokmål fra tokjønnsspråk til språk som opererer med tre kjønn. På tross av at hunkjønn er valgfri form fra 2005 er det absolutt vanligst å benytte tre kjønn også i bokmål. I Norge er det kun Bergen indre by som konsekvent benytter to kjønn. Alle andre bokmålsbrukere opererer med tre kjønn (i større eller mindre grad). Dette kommer særlig til uttrykk i ord som "jente (jenta)", "hytte (hytta)", "høne (høna)". Det er derfor riktigst å plassere norsk bokmål sammen med nynorsk i denne sammenhengen. Selv om bruken av tre kjønnn er mindre utpreget i bokmål er den absolutt til stede - og absolutt mest utbredt blant bokmålsbrukerne. Vennlig hilsen Bjørn Hovde (adjunkt med spesialisering i nordisk språk)

Kön på länder[rediger kildetekst]

Hej! Jag hoppas ni skulle kunna besvara en fråga jag har om danskan. På svenska står alla länder i neutrum. Sverige är stort och inte stor som det hade varit om Sverige skulle stå i utrum. Är det samma läge i danskan? Säger man: ”Denmark er stort”?Jonteemil (diskussion) 2. feb 2018, 19:56 (CET)

Det hedder det også på dansk, så det må vel betyde, at landenavne er neutrum?
- Sarrus (db) d. 2. feb 2018, 21:42 (CET)
@Sarrus: Ja, det betyder det. Tack så mycket! Gäller det förresten för alla länder?Jonteemil (diskussion) 2. feb 2018, 22:11 (CET)
Det gælder for alle lande.
- Sarrus (db) d. 2. feb 2018, 22:17 (CET)
Tackar!Jonteemil (diskussion) 2. feb 2018, 22:21 (CET)

Transition fra tre køn til fælleskøn, historisk?[rediger kildetekst]

Det nævnes at dette sker i middelalderen og "ses så tidligt som i 1500-tallet". Det virker lidt selvmodsigende, "så tidligt som" indikerer for mig at det sker i 1500-tallet og derefter, men middelalderen slutter, iflg WP-artiklen om dette, med 1400-tallet. Vestjysk taber derudover distinktionen mellem fælleskøn og intetkøn, men hvornår skete det, og har det evt nogen relation til den tilsvarende udvikling i engelsk (hvor det sker fra 1000-tallet/11. årh. til 1300-tallet/14. årh.)? --Lasse Hillerøe Petersen (diskussion) 9. sep 2020, 08:29 (CEST)