Diskussion:Guitar

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Denne artikel er en del af WikiProjekt Musikinstrumenter, et forsøg på at forbedre artikler om musikinstrumenter på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Jeg kan ikke se grunden til, hvorfor B skulle ændres til H. Det er den samme tone, og B falder mere logisk ind.. ?

H er den danske betegnelse for tonen. Se diskussion:Saxofon --Rune Magnussen 1. mar 2005 kl. 16:28 (CET)

Okay, helt i orden. Der var et andet sted du havde glemt at rette B til H - Det har jeg så gjort nu.

H er det bedste, da der er ramsen: "Er - Alle - Danske - Guitarister - Helt - Ens"

Hvor er billedet blevet af?[rediger kildetekst]

Billedet af den elektriske guitar, som i brugt i op til flere artikler er forsvundet? Nogen der har en forklaring på problemet, eller er der en grund til det eventuelt skulle være blevet slettet? - Mark jensen 10. apr 2005 kl. 11:51 (CEST)

Jeg ville gætte den er slettet på grund af manglende licens-info. - Brother Dysk 10. apr 2005 kl. 12:39 (CEST)

Gribebræt - hals[rediger kildetekst]

Desværre har der indsneget sig et par misforståelser i artiklen. 1. Gribebrættet er ikke identisk med halsen, men er det træstykke, som båndene er indlagt i. 2. Båndene er de metalstykker, der er nedlagt i gribebrættet. Der bruges dog her en lidt upræcis talemåde, idet man f. eks. kan sige, at man sætter fingeren i tredie bånd, hvilket mere korrekt, men alt for omstændeligt burde være "mellem andet og tredie bånd". 3. I omtalen af de akustiske guitarer står, at det bedst egnede træ er ahorn. Til de bedste klassiske guitarer benyttes ofte alpegran eller canadisk ceder til dækket, hårde træsorter som Rio palisander og ostindisk palisander tilsider og bund, Honduras mahogni eller Honduras ceder til hals og hoved og ibenholt til gribebrættet. Til flamencoguitaren benyttes spansk cypress til dierne.

Rigtigt. Jeg har rettet indledningen og går videre med resten efterhånden. --Niels P 22. maj 2008, 14:10 (CEST)[svar]

Jeg synes artiklen har noget slagside mod de elektriske guitarer. Der er omtalt guitarkonstruktionens betydning for sustain, men lige så vigtigt for akustiske guitarer er klangen. Der er vid forskel på en klassisk guitar og en flamencoguitar for slet ikke at tale om en guitar med stålstrenge. Der er nævnt en del personer, der har haft betydning for udviklingen af den elektriske guitar og dennes udvikling. For den klassiske guitar bør nævnes André Segovia, der inspirerede spanske guitarbyggere til at udvikle koncertguitarer med nylonstrenge, og den danske guitarbygger Kenneth Brögger, www.guitarbygger.dk, der bygger klassiske guitarer og flamencoguitarer i verdensklasse.

Også rigtigt. Strukturen bør i det hele taget overvejes. --Niels P 22. maj 2008, 14:10 (CEST)[svar]

skelnen mellem akustisk og western guitar[rediger kildetekst]

Her på siden skelnes der mellem en akustisk guitar og en western guitar. således vil jeg minde om at en western guitar også er akustisk. Den korrekte måde at skelne på bør være mellem henholdsvis Spansk (klassisk) og Western guitar, som altså begge er akustiske.

Nick Jensen

jeg er helt enig med Nick Jensen (Skrev 80.164.42.125 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Artiklen gennemlæst[rediger kildetekst]

"Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed."

Det tør nok antydes. Nu har jeg for anden gang læst den, og der er vist kun sket lidt udskiftning af billeder siden sidst. Den er en skandale, men det er så mange og så grundlæggende fejl at det vil være et kæmpe arbejde at rette op på. Formentlig også derfor det ikke er sket.

Fx er der da en kommentar om den fejlagtige fremstilling af guitarens bånd, men teksten er uændret. Det er også bemærket, at der er en gennemgribende slagside til fordel for el-guitar, men der er gjort meget lidt for at rette op på misforholdet.

Jeg regner med at få lidt tid til at redigere artiklen, men det bliver et skridt ad gangen, så under processen vil der være dårlig sammenhæng imellem afsnittene.

--Npsonder 21. maj 2008, 01:39 (CEST)[svar]

Ny indledning[rediger kildetekst]

Jeg har nu redigeret hovedartiklen med kraftig skelnen til den engelsksprogede artikel (i overensstemmelse med reglerne). Kommentarer er velkomne.

--Npsonder 21. maj 2008, 01:39 (CEST)[svar]

Siden sidst bemærkede jeg en ny fejl der var introduceret:

Det lille e, som indikere 1. strengen på guitaren var rettet til E, men det lille e var ingen fejl. Det indikerer e to oktaver over E.

Jeg har så benyttet lejligheden til at fjerne anglicismen 'tuning' også.

--Niels P 31. maj 2008, 19:23 (CEST)[svar]

Hals - Gribebræt[rediger kildetekst]

Jeg har nu skrevet en ny udgave af afsnittet om hals og gribebræt. Da der er en del sammenblanding af disse to begreber, ikke blot her på siden, men også i ellers velrenomerede ordbøger, har jeg valgt at tilføje de engelske og spanske betegnelser. Jeg vil foreslå, at dette indføres i andre dele af artiklen, da en stor del af den litteratur, der benyttes i forbindelse med guitarer netop er på disse to sprog.

Oplysningerne er hentet fra: Juan Martín's Guitar Method, El Arte Flamenco de la Guitarra og fra: Kenneth Bröggers Klassisk GUITAR bygning. Dette giver selvfølgelig en vis slagside til fordel for den klassiske guitar og flamencoguitaren, hvorfor jeg vil bede andre om at skrive det manglende for andre guitartyper.

--Nærum 14. jun 2009, 21:57 (CEST)