Diskussion:Højhastighedsjernbane

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jeg synes ikke der skal sammenskrives - ligesom jeg heller ikke synes veje og biler skal sammenskrives. Artiklen om højhastighedsjernbaner kunne dog godt udbygges med udbygningsstatus i forskellige lande, det særlige ved konstuktionen, baneradier, ejerform mv. Det vil jeg se på.--Lcl (diskussion) 22. feb 2013, 06:02 (CET)

I mine øjne taler følgende for en sammenskrivning:
1. Især mht. historieskrivningen går højhastighedstog og højhastighedsjernbaner hånd i hånd, jf. især den engelske artikels historieafsnit om 'High Speed Rail', der beskriver både selve jernbanestrækningerne og togene i en og samme artikel. Den ellers oplagte sammenligning med biler og veje holder derfor ikke helt. Men dermed ikke sagt, at systematikken i den engelske artikel er hensigtsmæssigt. Men det kræver, at man i begge artikler er konsekvent, holder tungen lige i munden og ikke sammenblander begreberne 'tog' og 'strækning'.
2. Så længe artiklerne om højhastighedstog/jernbaner på dansk Wikipedia ikke er mere omfattende, virker opsplitningen på to artikler en smule søgt. Fx beskriver den danske artikel om TGV både toget og strækningerne - muligvis fordi det virker naturligt, når artiklen endnu ikke er mere omfattende.
Følgende taler dog for ikke at sammenskrive:
1. Med tiden kan både artiklen om 'højhastighedstog' og artiklen om 'højhastighedsjernbane' blive så omfattende, at en opdeling i to artikler vil være hensigtsmæssig.
2. I Frankrig skelnes mellem 'TGV' (toget) og 'LGV' (strækningerne), hvilket de danske artikler på Wikipedia på sigt også bør gøre.
På denne baggrund trækker jeg sammenskrivningsforslaget tilbage i håb om, at begge artikler i en ikke så fjern fremtid hver især udbygges yderligere. Mht. 'højhastighedsjernbane' kunne fx den norske artikel være et godt udgangspunkt. De bedste hilsner. --Morten Haagensen (diskussion) 22. feb 2013, 22:33 (CET)
Det er måske også værd at bemærke, at bortset fra Shinkansen i Japan så kan højhastighedstog normalt også køre på almindelige strækninger. F.eks. kommer både SJ 2000 og ICE TD dagligt til Danmark, selvom der ingen højhastighedsjernbaner er her. Modsat gælder også at højhastighedsjernbaner normalt godt kan benyttes af andre tog, om end det grundet deres lavere hastighed ikke nødvendigvis er praktisk til dagligt. --Dannebrog Spy (diskussion) 22. feb 2013, 22:59 (CET)
Den tyske måde med en overartikel de:Hochgeschwindigkeitsverkehr og underartikler for de:Hochgeschwindigkeitszug, de:Schnellfahrstrecke og de:Linienzugbeeinflussung synes jeg er god og logisk.--Lcl (diskussion) 23. feb 2013, 05:23 (CET)