Diskussion:Hammershus

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Arkæologi og Oldtid Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Arkæologi og Oldtid, et forsøg på at koordinere oprettelsen af arkæologi- og oldtidsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Hammershus er ifølge den officielle www.bornholminfo.dk ikke grundlagt af Jakob Erlandsen. På siden kan man læse følgende: "Det antages at opførelsen af borgen startede i begyndelsen af 1200-tallet for at befæste den magt over øen, som ærkebispen af Lund (dengang dansk) havde fået over øen efter en aftale med kongen Svend Grathe."

På den officielle side www.bornholmsmuseer.dk kan man læse følgende: "Hammershus er Nordeuropas største borgruin. Borgen blev opført af ærkebiskoppen i Lund i begyndelsen af 1200-tallet. Hammershus var op til 1700-tallet magtcenteret på Bornholm. Her sad først kirkens mænd senere kongens."

På en anden officiel side http://www.sns.dk (Skov og Naturstyrelsen) kan man læse følgende: "Det vides ikke med sikkerhed hvem, der byggede det ældste Hammershus, eller hvornår byggeriet blev sat i gang. Hammershus var en typisk middelalderfæstning, højt beliggende og omgivet af mange rækker af forsvarsværker. Beliggenheden var velvalgt også set ud fra øens tilknytning til Skåne. Man regner med, at det skete i begyndelsen af 1200-tallet; en kort fredelig periode i en tid, der ellers var præget af en dyb og indædt strid mellem kirke og kongemagt. Det er derfor muligt, at Hammershus blev bygget efter fælles overenskomst mellem kongen, Valdemar Sejr og ærkebiskoppen i Lund, Anders Sunesen. En anden mulighed er, at det var ærkebiskoppen alene, som satte byggeriet i gang." Det kunne dog også være Eskil eller Absalon, der planlagde det.

Efter alt at dømme er Hammershus grundlagt i anden halvdel af 1100-tallet, hvad jeg senere vil redegøre for.--Jan Eskildsen 23. okt 2006 kl. 00:49 (CEST)

Efter afslutningen af fire ugers udgravning i efteråret 2014 er det ikke lykkedes at finde noget, der kan danne belæg for, at borgen er ældre end 1200-tallet. En endelig rapport er dog ikke kommet endnu, men da der heller ikke i de oprindelige ruiner, som tidligere er blevet undersøgt, blev fundet noget, står 1200-tallet fast. Indtil andet viser sig. Jan Eskildsen 87.57.193.238 7. nov 2014, 12:59 (CET)

Hvad der står om kong Valdemar er nonsens. Den konge, der klagede over Jakob Erlandsens borgbyggeri, var kong Christoffer I (1219-1259). Om borgdebatten og andre dele af konflikten kan man læse i Skyum-Nielsens disputats 'Kirkekampen'. Jan Eskildsen 87.57.193.238 7. nov 2014, 12:59 (CET)

Manteltårnet[rediger kildetekst]

Sætningen, som var indholdet af siden: "I Manteltårnet er der huller i loftet, fordi det skulle smides noget grød agtigt kalk ned over angriberne." er nu flyttet hertil. TherasTaneel (diskussion) 14. sep 2013, 03:58 (CEST)