Diskussion:Heksejagt

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Folketro Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Folketro, et forsøg på at koordinere oprettelsen af folketro-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Heksejagt i moderne tid[rediger kildetekst]

Afsnittet "Heksejagt i moderne tid" er fra denne version kraftigt beskåret til den nuværende. — Fnielsen (diskussion) 15. nov. 2023, 14:59 (CET)[svar]

Ja, det er rigtigt. Afsnittet var en art hændelsesliste, og temmelig ukritisk. Som eksempel:
Forældre i Congo har anklaget deres børn for hekseri og forsøgt at dræbe dem. Mere end 14.000 børn i Kinshasa siges at være smidt ud hjemmefra på grund af anklager om hekseri. I Nigeria har den kvindelig kristne prædikant Helen Ukpabio udgivet en DVD og en bog med påstand om, at børn kan blive satans tjenere.
Formuleringen "anklaget deres børn for hekseri og forsøgt at dræbe dem" er jo ikke nuanceret, men lægger vel også op til spekulationer over "Hvorfor?", mens oplysningen om Ukpabio må gælde som forvirrende. Hvilken sammenhæng er der mellem Ukpabios påstand og gadebørnene i Kinshasa? Man kan spekulere, såsom at der selvfølgelig er en sammenhæng, da det jo er børn der i begge tilfælde står som 'anklagede'. Eller, hvordan er det nu med det her "anklaget"? Handlede det i Congo om at forældrene politianmeldte børnene? Og i Ukpabios tilfælde, var der overhovedet nogen konkrete anklager? Spørgsmålene hober sig op fordi artikelteksten her er anekdotisk, en art reportage-stil, og vel at mærke ikke indledt eller efterhæftet en tematisk beskrivelse.
Det samme var mere eller mindre også tilfældet med den øvrige artikeltekst, altså beretningen om heksejagten i Europa i nyere tid.
Jeg ser den nuværende version som en forbedring. Sechinsic (diskussion) 16. nov. 2023, 15:25 (CET)[svar]