Diskussion:Helmuth Nyborg

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Aarhus Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Aarhus, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Aarhus-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

80.166.128.65 lavede en redering af artiklen, hvorefter der bl.a. forekommer udsagnet: "Helmuth Nyborg har lavet beregninger over 5 generationer for at se den nedadgående tendens, som iøvrigt er observeret både i Norge og Danmark for nyligt." Sådan et udsagn vil jeg mene kræver en kildeangivelse. Ellers kan det hurtigt blive til en "pinlig fejl i Wikipedia"-overskrift i pressen. Jeg var tæt på at gendanne, men det overlader jeg til andre. --Heelgrasper 22. jan 2006 kl. 01:29 (CET)

  • Jeg er ikke helt inde i denne forskning, men så vidt jeg forstår må dette være i modstrid med Flynn-effekten - Fnielsen 20. aug 2006 kl. 14:15 (CEST)
Forklaringen er indavlsdepression i hans forsøgsdyr. Måske en forklaring på hans fyring! Hvis han ikke kan erkende indavlsdepression i hans forsøgsdyr, så kan han da ikke forske.POK 20. aug 2006 kl. 17:34 (CEST)

Transwikied to en[rediger kildetekst]

Please have a look at the English version. Especially, what is the proper translation of "fritstillet"? 130.235.16.196 21. aug 2006 kl. 11:37 (CEST)

"fritstillet" = Disestablish

Hvordan kan artiklen være neutral når den kun bygger på Jyllands Posten og Jyllands Posten er for Helmuth Nyborg?POK 30. aug 2006 kl. 09:45 (CEST)

Diverse oprydning[rediger kildetekst]

Jeg har slettet flg. afsnit, da det kræver kildeangivelser.

Sammenhængen mellem mentale evner på den ene side og hormonelle eller genetiske faktorer på den anden side er kontroversiel. Mange humanister accepterer ikke en sådan sammenhæng, og derfor har Nyborg haft vanskeligt ved at formidle sine resultater. Dette problem har han forsøgt at imødegå ved at fremsætte så provokerende påstande, at de alligevel bliver citeret i medierne, hvilket har skabt en del kontrovers om hans person og har bidraget til at gøre ham kendt.

Afsnittet giver det indtryk, at Nyborg overdriver sine fund for at komme i medierne. Og at humanister (i almindelighed?) på en eller anden måde skulle forhindre ham i at formidle sine resultater.

Den engelske version af artiklen havde en, efter min mening, langt mere vurderingsfri karakteristik af nyborgs offentlige fremtræden, som jeg har oversat og indskrevet. Den engelske original lyder: Nyborg is a controversial figure in the Danish public for his defence of scientific theories such as the inheritance of intelligence and relationship between sex and intelligence.

Har endvidere rettet afsnittet om nyborgs kollegers protest, så det fremgår, at de protesterer mod fritstillingen, ikke en "hetz" (POW imho)

Og har indsat en citation needed efter udsagnet om g-faktorens arvelighed. Jeg er enig i udsagnet, men mener det bør dokumenteres. --Crimse 13. feb 2007 kl. 23:43 (CET)

HN enig med Bellcurve ??[rediger kildetekst]

Vi mangler iøvrigt en kilde, der bekræftiger påstanden.-- DanskeFrey 19. maj 2007 kl 00:32 (CET)

Beskrivelse af Flynn effekt problematisk[rediger kildetekst]

Det er stærkt beklageligt, at Jensens og Rushtons snak om Flynn-effektens hulhed her præsenteres som etableret fact. Det, som J&R har vist, er, at stigningerne i gennemsnittene for de forskellige deltests ikke korrelerer med disse deltests g-ladning; men dette er heller ikke at forvente, fordi:

  1. alle deltest korrelerer nogenlunde lige højt med g-faktoren
  2. fordi der overhovedet ingen grund er til at antage, at stigningen for en given test alene skyldes g.

Hvis stigningerne i de enkelte deltests alene skyldtes stigninger i primære faktorer, ville man i øvrigt få det for g-ideologerne g-tilhængernes særdeles uheldige resultat, at g har mindre betydning nu end tidligere. Flynns resultater er ubehagelige for Londonskolen, fordi de anfægter skolens ideologi om, at IQ hovedsalig er genetisk bestemt, og at hverken uddannelse, samfundsudvikling eller bedre sundhed kan ændre på ens påståede universelle og uforanderlige g. Denne og andre fordrejninger misforståelser og forkerte oplysninger i artiklen gør at dens neutralitet må anfægtes. Mok000 (diskussion) 25. jul 2013, 21:14 (CEST)

Fuldstændig enig, Rushton og Jensens synspunkt er et meget småt minoritetssynspunkt og deres artikel er blevet stærkt kritiseret for at være et eksempelpå den samme type uvederhæftige omgang med data og statistik som Nyborg står for. Jeg har fjernet den passus helt.Maunus (diskussion) 26. jul 2013, 19:09 (CEST)

Fritstillet eller fritaget fra tjeneste[rediger kildetekst]

Uanset hvad Jyllandsposten skriver så fritstilles overenskomstansatte mens tjenestemænd fritages fra tjeneste. Det giver vel igen mening, at linke til en avis, der ikke ved bedre, for at beholde en fejl i artiklen. Som tjenestemand blev Helmuth Nyborg "fritaget fra tjeneste". Det bør stå i artiklen. Også hvor der nu står "fritstillet" - jeg undlader at rette til. vi er enige. mvh Per (PerV) (diskussion) 27. jul 2013, 12:38 (CEST)

Hvorfra ved vi at Helmuth Nyborg var tjenestemand's ansat?Maunus (diskussion) 2. aug 2013, 23:27 (CEST)