Diskussion:Hjerne i et kar-hypotesen

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Epistemologiske paradokser af denne type skyldes - formentlig - en misforståelse af, hvordan mennesker erkender deres omverden. Tankeeksperimentet bygger på, at man fratager individet muligheden for både at kommunikere og at manipulere med omgivelserne. Sagt på en anden måde: man vælger at se bort fra mennesket som et samfundsmæssigt og arbejdende væsen og tænker det fastholdt i en helt passiv, iagttagende rolle.

Et rystende, men reelt forekommende og tilsvarende eksempel kunne være personen, som er lammet, men stadig kan føle og tænke...Alene tanken om at havne i den situation får én til at gyse, og det skulle vel være begrundelse nok til at afvise Hjerne i et kar-hypotesen som rent tankespind? --Sten Porse 29. dec 2005 kl. 17:03 (CET)

Hej Sten. Du har fuldstændigt ret i at der indenfor moderne filosofi er en grim tendens til at reducere jeget til ren oplevelse, hvilket selvfølgelig er ufuldstændigt, men det rører så vidt jeg kan se ikke dette tankeeksperiment. Her er hjernen jo stadig intakt, og denne kan stadig handle, som den kan normalt i form af udsendelse af impulser til kroppen, som i dette tilfælde erstattes af computeren. Hvis computeren er god nok, vil vi ikke opdage at det ikke er vores krop der handler, men at det kun lader som om den gør det. Mht. det sproglige modargument er det nævnt i artiklen, selvom jeg (desværre) ikke synes at det er så stærkt. Mvh--Anjoe (Anders) 29. dec 2005 kl. 17:22 (CET)
Jeg havde ikke fattet, at det var muligt at styre komputeren fra hjernen. Det giver til gengæld visse muligheder (på længere sigt) for at hjælpe disse lammede mennesker?--Sten Porse 29. dec 2005 kl. 17:28 (CET)
Fremtiden er nutid (marts 2005): http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4396387.stm :-) --Anjoe (Anders) 29. dec 2005 kl. 17:44 (CET)