Diskussion:Holocaust

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
2. Verdenskrig Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt 2. Verdenskrig, et forsøg på at koordinere oprettelsen af 2. verdenskrig-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Tysklands våben Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tyskland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tysklandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Ordet: Holocaust[rediger kildetekst]

Ordet Holocaust var ukendt på dansk før 1978.Jesper7 (diskussion) 28. feb 2013, 08:51 (CET)

Artiklen er et meget svært emne. De fleste jøder blev dræbt af dødspatruljer, som rejste rundt bag fronten og dræbte hele landsbyer ad gangen.Jesper7 (diskussion) 28. feb 2013, 08:51 (CET)

Det passer nu ikke. Dødspatruljerne, dvs. Einsatzgruppen på polsk og sovjetisk område, anses at have dræbt mindst 1,35 millioner ved skydning. Der omkom i hvert fald 1,5 million i ghettoer, og endnu flere i lejrene. Mvh --Nordfra (diskussion) 15. feb 2019, 09:25 (CET)
Ordet er engelsk. Shoah er hebræisk, men ordet kender bare mennesker, som har læst meget om emmnet. "(Reichs-)Kristallnacht" er mere problematisk, fordi det er en nazistisk, ironisk eufemisme. --188.174.99.115 23. mar 2013, 23:09 (CET)
(Reichs-)Kristallnacht er da ingen eufemisme for holocaust. Det er betegnelsen for Krystalnatten, som var en enkeltstående begivenhed i 1938, altså inden holocaust.
Ordet "holocaust" blev først almindelig kendt efter den amerikanske fjernsynsserie af samme navn. Før sagde man "jødeforfølgelserne" eller "udryddelsen af jøderne", hvad der jo også var præcist nok. Mvh --Nordfra (diskussion) 15. feb 2019, 09:21 (CET)

Antisemitismen[rediger kildetekst]

Jeg mener at Antisemitismen byggede race teorier som byggede på videnskabelige afhandlinger. Englænder eller tyskere som de højest udviklede og australnegrene som de primitiveste.Jesper7 (diskussion) 24. mar 2013, 07:19 (CET)

Norske jøder[rediger kildetekst]

Derudover blev de fleste danske og norske jøder ikke myrdet omgående, men brugt som gidsler overfor forhandlingspartnere i Norden.

Hvad norske jøder angår, er denne påstand taget helt ud af det blå. 773 jøder blev deporteret fra Norge i to transporter, som begge gik til Auschwitz, hvor de fleste af jøderne blev myrdet i gaskammer ved ankomst. https://www.norgeshistorie.no/andre-verdenskrig/artikler/1742-deportasjonen-av-de-norske-jodene.html

Kun 38 overlevede. - Det er da helt fantastisk at omskrive virkeligheden, som det her er sket. --Nordfra (diskussion) 30. jan 2019, 13:56 (CET)

En eller to artikler?[rediger kildetekst]

Denne artikel er lidt ambivalent om den vil omhandle jødeudryddelsen (6 mio.) eller om den vil omhandle forsøget på at udrydde rigtig mange andre mennesker i Østeuropa. På dansk (og umiddelbart også de fleste andre sprog), er Holocaust blevet en betegnelse for jødeudryddelse. Måske skal der være en anden artikel der omhandler de andre millioner, der blev udryddet? Eller også skal formuleringerne i denne artikel tilpasses. --Santac (diskussion) 27. jan. 2024, 11:58 (CET)[svar]