Diskussion:Holodomor

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Denne artikel er en del af WikiProjekt Mellemkrigstiden, et forsøg på at forbedre artikler om Mellemkrigstiden på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Jeg har redigeret artiklen, der i udgangspunktet havde flere problemer. Bl.a. var antallet af ofre sat alt for lavt i forhold til, hvad forskningen viser. For den andet fyldte afsnit om Ukraine og Viktor Jusjtjenko uforholdsvis meget for et opslag på dansk wiki. Desuden har jeg tilføjet det ret centrale oplysning, at der er uenighed om de forskellige faktorers betydning for hungersnøden.KryhlMJ (diskussion) 15. nov 2014, 14:10 (CET)

Vedr. definitionen af Kulak: Det er korrekt, at ordet kulak egentlig betød storbonde, men egentlige storbønder/godsejere var allerede blevet udryddet kort efter statskuppet i oktober 1917. Fra 1930-31 blev alle der modsatte sig kollektiviseringen automatisk stemplet som kulakker. De der blev udrenset var for langt størstedelens vedkommende meget små selvejere; jf. efterskrift til "Onkel giv os brød" (2008), s. 341.KryhlMJ (diskussion) 17. nov 2014, 20:54 (CET)

Bruger:KryhlMJ seneste redigering er POV[rediger kildetekst]

Ifølge artiklen er det et så godt som enigt FN, inklusiv Danmark, der har slået fast, at hungersnøden var et resultat af fejlslagen høst, KryhlMJ forsøger med sit "Sikkert er det, at på trods af fejlslagen høst i både 1932 og 1933, beslaglagde de sovjettiske myndigheder en øget mængde korn fra landsbyerne." at fastholde en fortolkning af hungersnøden som en konsekvens af "stalinistisk folkemord". Det må KryhlMJ gerne mene, men det er POV. Artiklen har allerede omfattende mindretalssynspunktet. Der skal findes en mulighed for at fremlægge det officielle sovjetiske synspunkt, og en opfattelse som FN har tilsluttet sig, netop at "På baggrund af den fejlslage høst i både 1932 og 1933, så sovjetmyndighederne sig nødsaget til at beslaglægge en øget mængde korn fra landsbyerne, for at sikre byboernes forsørgning."

FNs opfattelse er jo netop at det var på grund af ikke på trods af beslglæggelserne foregik. Og det var netop for at fosørge bybørne.

Jeg ruller KryhlMJ redigering tilbage, og forventer at KryhlMJ vil diskutere sine redigeringer her på siden. mvh Per (PerV) (diskussion) 18. aug 2015, 08:49 (CEST)

Iøvrigt var kulakerne ikke de eneste selvstændige bønder, Kolkhozerne var netop form of agricultural production cooperative of peasants that voluntarily unite for the purpose of joint agricultural production based on ... collective labor, altså "selvstændige bønder, som frivilligt havde sluttet sig sammen med formålet at drive fælles landbrugsproduktion på basis af fælles arbejde". I modsætning til Sovkhoz. At fastholde at kulakerne var de eneste selvstændige bønder er ahistorik, og gør det umuligt at forstå begivenhederne. mvh Per (PerV) (diskussion) 18. aug 2015, 09:19 (CEST)