Diskussion:Jordbundslære

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Artiklen Jordbundslære er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Artiklen Jordbundslære har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 1, 2014.

Huskeliste for Jordbundslære: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Afudnævnelse[rediger kildetekst]

Artiklen er præget af for meget mærkværdig liste, som bør uddybes og skrives som brødtekst, og ifølge stilmanualen udbredt forkert brug af kursiv og fed. Desuden er der alt for få inlinereferencer. Listen over eksterne henvisninger har jeg meget svært ved at se er relevant for artiklen og i hvert fald meget med de danske briller på. Overskrifterne skal tilrettes. Findes der kun historie fra 1800-tallet? Og skal Hvad er jord? virkeligt være et afsnit? --CarinaT 17. jan 2010, 09:23 (CET)

Kommentarer:
  1. Listen nederst er en oversigt over jordbundstyper i henhold til FAOs klassificering. Det er klart, at der med tiden skal laves egne artikler om hver af disse.
  2. Listerne over eksterne henvisninger på dansk omfatter uddybende artikler i danske tidsskrifter. Der er overvejende tale om dels en række konkrete undersøgelser foretaget rundt om i landet, dels det danske arbejde med klassificering af jordbunden i Danmark (det vil sige jordbundskartering).
  3. Selve dispositionen er opbygget efter logik-princippet. Overskrifterne er netop udformet således, at man går logisk fra delemne til delemne. Det efterfølgende hviler på de foregående. Afsnittet "hvad er jord?" er grundlaget for forståelse af al jordbundslære. Og mon ikke en og anden ville blive svar skyldig, hvis de blev stillet spørgsmålet? Her er det, kort og klart.
  4. Du bryder dig ikke om min brug af kursiv og fede skrifter. Denne er ellers betinget af læservenlighed. Således er de kemiske formler (som jeg bevidst har skrevet ind, da jordbundslære først og fremmest er kemiske processer) sat i fed alene for læservenlighedens skyld (inspirationen hertil hentede jeg i andre artikler). Kursiv er anvendt til "nøgleudtryk" (teksten er lang, så det letter efter min mening overskueligheden).
  5. Ja, jordbundslæren udvikledes faktisk i 1800-tallet. Det 20. århundredes forskning har bestået dels i opstilling af klassificering af jorder, dels indbyrdes tilpasning af de jordbunds-klassificeringssystemer, der i begyndelsen blev udviklet i hvert land for sig.
  6. Jeg ved ikke, hvad "inlinereferencer" er. Forklaring udbedes, så skal vi nok få det løst.

Jeg vil være taknemmelig, hvis du gennemlæser artiklen endnu en gang efter at have læst ovennævnte. Hvis du derefter har konkrete ønsker til forbedringer, skal du være velkommen til at fremkomme med dem. Måske har jeg læst så meget om emnet, at noget er blevet skrevet på en "indforstået" måde (skønt jeg tilstræbte mig det modsatte). Jeg afventer derfor dit svar. Venlig hilsen --Rmir2 17. jan 2010, 09:54 (CET)

Da der ikke er kommet noget svar på mine bemærkninger (og således ikke noget konkret bud på hvad, der mangler for, at artiklen kan blive lovende), foreslår jeg atter udnævnelsen.--Rmir2 20. feb 2010, 09:42 (CET)


V. V. Dokuchaiv[rediger kildetekst]

Hello, I have a text for an article about the "V. V. Dokuchaiv". I do not know Danish. This article was translated from the Russian/English.
Vasily Dokuchaev (1 Marts 1846 - November 8, 1903) - Russisk geolog og jord videnskabsmand, grundlæggeren af skolen af jord videnskab og geografi jord. Han skabte læren om jorden som et uafhængigt naturlig krop, opdagede de grundlæggende love for tilblivelsen og distribution af jord.
Han introducerede ideen om, at geografiske variationer i jordtype kan forklares i forhold til ikke blot at geologiske faktorer (forælder materiale), men også de klimatiske og topografiske forhold, og den tid til rådighed for pedogenesis (jord dannelse) til at fungere. Ved hjælp af disse ideer som basis, skabte han den første jord klassificering. Hans ideer blev hurtigt taget op af en række jord forskere, herunder Hans Jenny. Han arbejdede på jord videnskab, og udviklet en klassifikation ordning, der beskriver fem faktorer for dannelse jord. Han ankom til sin teori efter omfattende feltstudier på russiske jord i 1883. Hans mest berømte værk er russisk Chernozem (1883). Takket være Dokuchaev værker en række russiske jord udtryk er i den internationale jord videnskab ordforråd (chernozem, podsol, gley, solonets). Et krater på Mars er opkaldt efter ham og Dokuchaev Award, der svarer til Nobelprisen inden for Jordbrugsvidenskab, blev oprettet ved Den Internationale Union for jordbundsvidenskab.
This text is correct or not?Mos-djjum (diskussion) 16. apr 2016, 20:57 (CEST)

Rettet og artiklen oprettet. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 16. apr 2016, 21:29 (CEST)