Diskussion:Kætteri

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

At ordet kætteri skulle være etymologisk det samme som hæresi er en overraskende påstand som i hvert fald behøver at underbygges.

Sebastjan 08 feb. 2004 kl. 12:00 (CET)


Hej Sebastjan

Det er søndag...jeg fjerner det lige igen.

mvh Glenn 8. feb 2004 kl. 12:24 (CET)


Kætteri er at have en holdning som er fundamentalt modsat af den organiserede religions etablerede lære eller doktriner

Heller ikke denne "definition" er jeg helt begejstret for. Jeg tror f.eks. ikke at man fra romersk-katolsk standpunkt har kaldt jøder, muslimer eller hinduer "kættere". Snarere gælder betegnelsen dem som forkaster enkelte punkter i den etablerede kirkes lære, som f.eks. treenighedslæren eller barnedåben, og herigennem hævder at besidde den eneste sande forståelse.

(Bemærk at kætter (ligesom terrorist, drukkenbolt osv.) er en betegnelse man bruger om andre, aldrig om sig selv.)

Artiklerne på hovedsprogene er da også mere nuancerede mht. forklaringen af hæresi.

Sebastjan 09 feb. 2004 kl. 09:30 (CET)


Hej Sebastjan

Citat fra Sebastjan: "...Jeg tror f.eks. ikke at man fra romersk-katolsk standpunkt har kaldt jøder, muslimer eller hinduer "kættere"..."

Svar: Heresy Citat: "...For example, some extreme Roman Catholics hold the view that Protestantism is a heresy, and some extreme Protestants hold the view that Roman Catholicism is a heresy..."

mvh Glenn 9. feb 2004 kl. 10:14 (CET)


Hej Glenn, - Jeg bliver nødt til at uddybe: Hvis romerske katolikker anser protestanter for "kættere", er det begrundet i at disse sidste hævder at have den rette kristendom. Jøder og muslimer hævder intet i den retning.

For at understrege emnets komplicerede natur må jeg tilføje at romerkirken skelner mellem kættere (hæretikere) og skismatikere. Man anser ikke de østlige ("ortodokse") kirker for kætterske: deres præster er "rigtige" præster, og deres sakramenter er også ok. Men de er skismatiske i og med at de ikke anerkender pavens primat. (Omvendt anser formodentlig de ortodokse pavekirken for skismatisk - ikke helt uden grund.)

Min konklusion: Det er betænkeligt at skrive om et så vanskeligt emne uden at kende til sagen. (Jeg selv er ikke kompetent hertil!)

Sebastjan 09 feb. 2004 kl. 10:35 (CET)


Hej Sebastjan

Jeg har forsøgt at nuancere det efter hvad jeg tror kætteri er, efter at have læst lidt mere på den engelske Wikipedia.

Jeg (eller andre!) kommer til at ændre lidt mere - se her:

Kætteri: http://www.leksikon.org/art.php?n=1357

mvh Glenn 9. feb 2004 kl. 10:41 (CET)