Diskussion:Købstæder i Danmark

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Købstaden var en romersk opfindelse, og den betød at bønderne skulde betale 10% told (moms) af deres vare når de kom til byen for at handle.


Disse privilegier indbefattede ... fritagelse for militærtjeneste. ... Efterhånden blev privilegierne udhulet af landslove - militærtjenesten eksempelvis ved ophævelsen af Stavnsbåndet.

Er dette korrekt? Stavnsbåndet ophævedes i 1788. Jeg mener bestemt at mænd som var født i en by også efter 1788 var militærfri (f.eks. H.C. Andersen, født 1805 i Odense). Derimod var studerende ved Københavns universitet pligtige at blive soldater (således også HCA!). - Almindelig værnepligt indførtes vist først i 1849.

Jeg kan ikke gennemskue hvad der menes med at Stavnsbåndets ophævelse angik købstæderne.

Sebastjan 11 jan. 2004 kl. 09:40


Kan heller ikke finde nogen sammenhæng - Nico 11. jan 2004 kl. 18:52 (CET)

Når de tidligere slesvigske flækker nævnes, bør man vel også nævne kongerigets handelspladser som havde en lignende status?--62.79.6.15 26. maj 2006 kl. 13:05 (CEST)

Nutid/datid?[rediger kildetekst]

Findes der danske købstæder? Det kan synes som et naivt spørgsmål, men købstædernes særstilling forsvandt for 36 år siden, så juridisk giver det ikke mening at kalde nogen dansk by for en købstad. "Købstad" giver en række forventninger til byens fremtoning og særpræg, men er disse forventninger rimelige? Kan man ikke finde ganske de samme bybilleder i ikke-købstæder af tilsvarende alder? Bør vi ikke snarere skrive at disse byer *var* købstæder i den-og-den periode og så i øvrigt beskrive særtrækkene eksplicit? --Palnatoke 28. jul 2006 kl. 08:50 (CEST)

Rettelser og tilføjelser[rediger kildetekst]

Jeg har tilladt mig at foretage en omfattende redigering af hele dette opslag.

Først og fremmest har jeg lavet en mere omfattende oversigt over købstædernes historiske udvikling incl. noter.

Dernæst er litteraturlisten udvidet kraftigt.

Bemærkningerne om flækker og handelspladser er gledet ud, da disse hører hjemme under egne opslagsord. Især afsnittet om tiden efter 1800 vil givetvis kræve en yderligere redigering, og her kan Rigsdagens særlige handelsplads-politik måske blive aktuelt igen. --Rmir2 5. okt 2008, 12:29 (CEST)

Købstædernes administrative udvikling[rediger kildetekst]

Købstæder i Danmark#Købstædernes administrative udvikling bør udbygges. Ser ud til, at afsnittet er "amputeret".Bornsommer (diskussion) 12. jan 2014, 07:02 (CET)

Vi er i og for sig enige. Jeg har blot ikke fundet en struktur for afsnittet endnu, men hvis du har et oplæg, er du naturligvis velkommen til at bidrage. Jeg har faktisk samlet en række artikler fra bl.a. Historisk Tidsskrift men ikke haft tid til at bearbejde materialet endnu. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 12. jan 2014, 10:10 (CET)

Sorteringsmulighed i tabel[rediger kildetekst]

Hej Rmir2, er der nogen speciel grund til at du tilbageførte redigeringen der lavede købstadslisten sorterbar ? For mig at se var det en stor forbedring at man kan sammenligne størrelsesforholdene på forskellige tidspunkter, så hvis det ikke er fordi der er fejl i opstillingen, synes jeg den gendannes. - Nico (diskussion) 25. feb 2014, 17:55 (CET)

Af grunde, som jeg ikke kender, var den alfabetiske rækkefølge ødelagt og overskueligheden forsvundet. Jeg har bestemt ikke noget imod, at tabellen kan gøres sorterbar, hvis den alfabetiske overskuelighed (som gør det lettere at finde en bestemt købstad) er tilstede. Det andet problem var, at tabellen af pladshensyn var i to kolonner, men sorterbarheden fjernede denne. Hvis du kan opnå sorterbarhed uden at fjerne overskuelighed og pladsrationalitet, er du mere end velkommen til det (jeg har aldrig lært disse teknikker, derfor valgte jeg at tilbageføre). venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 26. feb 2014, 06:45 (CET)

Sorterbarheden er et valg man ta'r på pilene i toppen, hvor der kan vælges alfabetisk, eller efter størrelse på de forskellige tidspunkter. Jeg tror ikke det kan laves i to spalter med den nuværende opsætning, (måske andre har en løsning på det?), men det synes jeg nu ikke er et alvorligt problem, i forhold tiul hvad man opnår med sorterbarheden. - Nico (diskussion) 27. feb 2014, 07:52 (CET)