Diskussion:Karelere

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Finland Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Finland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Finland-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Heraldik og Vexillologi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Heraldik og Vexillologi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af heraldik- og vexillologirelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.


Ruslands flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Rusland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Ruslandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Det er vel lidt tåbeligt at sætte et kort over Tver oblast som illustration på en artikel om Karelerne, når du mener at Stalin har udryddet Karelerne der, og at langt det største flertal af Karelere bor i den Karelske republik, men dig om det! Jeg betragter det i det mindste ikke som særligt "videnskabeligt"! mvh Per (PerV) 28. mar 2011, 17:49 (CEST)

Det korrekte vil naturligvis være et kort, hvor alle de områder er markeret, hvor karelerne bor i større tal (jvf tabel-oversigten). Jeg er ikke dygnig nok til at forandre farverne for de andre områder, men hvis du (eller en anden) kan klare det, kan jeg fuldt ud tilslutte mig denne ændring. Venlig hilsen --Rmir2 29. mar 2011, 06:21 (CEST)
Karelske republik
Jeg kan ikke lave kortet om, det kræver man er kyndig i svg-filer, det er Bruger:Pred ekspert i.
Umiddelbart synes jeg det ville være mere fornuftigt at indsætte dette kort, som viser den Karelske republik, hvor 65.651 Karelere bor, istedet for kortet af Tver oblast, hvor der kun bor 14.633 Karelere.

Alternativt kan du se her Klikbare billeder (kort) eller Amter i Litauen (skabelon). Begge varianter giver mulighed for at sætte labels på de forskellige oblaster med Karelere i. Begge løsninger forudsætter at du selv placerer labelen korrekt på kortet, forskellen mellem dem er vist mest et spørgsmål om temperament.
mvh Per (PerV) 29. mar 2011, 13:02 (CEST)

Statistik![rediger kildetekst]

I afsnittet Karelske ASSR fremgår det, at der i følge folketællinger foretaget i Sovjetunionen i 1926 var 100.781, der selv opgav at være karelere, i den karelske republik. I den anden oversigt under overskriften Antal opgives antallet af karelere til 248.000 i 1926.

Måske er antallet i afsnittet "Antal" en opgørelse for hele Sovjetunione af karelsktallende, eller folk, der selv opgav at være karelere. Hvis det er tilfældet, bør det fremgå af teksten, men så giver %-tallene ingen mening. Jeg tror vi må rette tallene til, så de stemmer med folketællingerne. Jeg vil gerne indsætte kilder til samtlige folketællinger i tabellen i afsnittet Karelske ASSR. Så må vi se på tallene i afsnittet "Antal" senere. Som det står nu er det det rene volapyk. mvh Per (PerV) (diskussion) 2. okt 2015, 21:17 (CEST)

Sat kilder på de fleste folketal under "Antal", slettede %-tal, der ikke gav nogen mening. Er det % af hele befolkningen i Sovjet/Rusland, eller af Karelen, så er de forkerte, eller måske af Karelen+Tver? Vil forsøge at finde kilder til tallene der endnu ikke har kilder. mvh Per (PerV) (diskussion) 2. okt 2015, 22:15 (CEST)
Til din oplysning: i teksten forud står der "Antallet af karelere i hele Sovjetunionen/Rusland ved skiftende folketællinger" Der vil sige, at tallene omfatter både Karelen og Tverkarelen. Jeg har forøvrigt fundet mere detaljerede tal for Karelen for tiden 1926-1989 (= Karelske ASSR), hvilket er anført blandt "eksterne henvisninger". Dette betyder, at nogle af dine "kilde mangler"-angivelser nu vil kunne afvikles. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 3. okt 2015, 08:43 (CEST)
PS: med hensyn til Tverkarelen findes tallene (med kilde) i artiklen herom. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 3. okt 2015, 08:51 (CEST)
Hallo Rmir2, jorden kalder. Ja der står hele Sovjetunionen/Rusland, fordi jeg skrev det kl 21:54 igår du kan se her. Inden jeg skrev det, var det noget vrøvl, og %-tallene er vi vel enige om skal slettes? De står der fortsat, blot hegnet ind af <!-- --> mvh Per (PerV) (diskussion) 3. okt 2015, 10:34 (CEST)
Jeg har nu kontrolleret og rettet tabellen samt tilføjet kontrollerbare kildehenvisninger. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 29. okt 2015, 19:12 (CET)

oblast vs guvernement[rediger kildetekst]

Jeg vil foreslå, at det forklares, at når der ude i grafikken til højre anvendes ordet oblast og inde i teksten ordet guvernement, så er det fordi disse provinser skiftede betegnelse efter revolutionen. Morten Svensson (diskussion) 14. okt 2017, 18:31 (CEST)