Diskussion:Karl Gustav-krigene

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sverige Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Sverige, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Sverigerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Norge Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Norge, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Norgerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Studenter ved Københavns Universitet nægter at deltage i forsvaret af København

Dette er nyt for mig: tværtimod er det mit indtryk at studenterne udmærkede sig under forsvaret af byen (blandt dem var Niels Stensen en af de kendteste). Hvor stammer påstanden fra? (Artiklen indeholder andre underligheder som jeg vil gå i gang med at rette.) -- Sebastjan 02. nov. 2005 kl. 09:10 (CET)

Den stammer vist fra den tekst fra Fredsakademiet, som der linkes til i artiklen. I den står der på et tidspunkt, at da studenterne pålægges at deltage i forsvaret adlyder kun 1/3. Der er så et vist spring fra det til, at studenterne generelt nægtede at deltage i forsvaret i København.--Heelgrasper 2. nov 2005 kl. 09:14 (CET)
Oplysningen er indsat samtidig med et link til Fredsakademiet, hvor man finder:
10/05/1658
Konfirmation på studenternes 'leges Militares'
Den hværvede hær i København er nu oppe på 'omtr. 7000 Mand'.
Det er ikke nok; der indføres værnepligt for de studerende ved Københavns Universitet.
Hvo som absenterer … skal angribes eller 'straffes med Relegation'. Kun en trediedel af studenterne efterkommer ordren.
Der er et maleri af 'Københavnske Studenters og Professores Deltagelse i Hovedstadens Forsvar under Belejringen 1658-1659' af V. Rosenstrand i Universitetets Festsal. Der er malet 11 studenter på maleriet.
Kilde: Fabricius, A.: Illustreret Danmarkshistorie for Folket II. Gyldendal, 1915. s. 345.
Fridericia, J. A.: Danmarks Riges Historie 1558-1699 s. 405.
Rørdam, Holger: De danske og norske Studenters Deltagelse i Kjøbenhavns Forsvar mod Karl Gustav s. 73-78.
Så det er vel rigtigere at skrive at "2/3 af studenterne ved Københavns Universitet nægter..." (naturligvis under forudsætning af at Fredsakademiets tolkning er korrekt). --Palnatoke 2. nov 2005 kl. 09:17 (CET)