Diskussion:Kommandørkaptajn

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Hej 80.165.236.182, hvis du ikke har bidraget til Wikipedia, så se venligst bort fra denne meddelelse.

Med hensyn til dine US Navy-tilføjelser, skal du rykke nogle en tand op:

  • Kommandør er en OF-5 officer, svarende til Captain. OK.
  • Kommandørkaptajn er en OF-4 officer, svarende til Commander. En Commander har tre ½" guldstriber, men svarer til en Kommandørkaptajn med tre ½" og en 1/4" guldstribe.

Mvh Necessary Evil 4. maj 2006 kl. 19:07 (CEST)

James Bond, med mere[rediger kildetekst]

Bemærkning/rettelse: Man kan ikke entydigt sammenligne James Bond's grad som Commander med den danske kommandørkaptajn. James Bond bærer i få film uniform (You only live twice, The spy who loved me og Tomorrow never dies). Denne uniform svarer, ifølge de danske gradstegn til en orlogskaptajn.

Forvirringen skyldes, at man i Royal Navy både har færre officersgrader end i eksempelvis hæren, og at man tidligere havde indført anciennitetsgrader. Graden løjtnant (sublieutenant) i Royal Navy dækker derfor over både løjtnant (1. lieutenant) og premierløjtnant (2. lieutenant) i det øvrige forsvar. Førhen blev graden premierløjtnant (lieutenant) tildeles personel med under 8 års anciennitet, og er ækvivalerende med en kaptajn i hæren. Over 8 år får man rangen af kaptajnløjtnant, som er ækvivalerende med en major i hæren.

Gradene i Danmark følges ad i alle værn. Derfor er kaptajnløjtnant ækvivalerende med en kaptajn i hæren og flyvevåbnet. Herefter får man graden orlogskaptajn, som svarer til en majorgrad. Gradstegnet for en orlogskaptajn svarer til Commander-gradstegnet i Royal Navy. Men i Royal Navy findes graden der ækvivalerer den danske kommandørkaptajngrad ikke. Derfor oversætter man officielt i danske flådesammenhænge kommandørkaptajnsgraden med 'Commander, senior grade'.

Commander i Royal Navy er derfor, set med danske øjne, en blanding af en orlogskaptajn og en kommandørkaptajn. Det er derfor forkert at oversætte James Bond's grad med kommandørkaptajn, da han med danske øjne befinder sig lige midt imellem orlogskaptajn og kommandørkaptajn. Den rigtigste oversættelse, i forhold til officielle danske oversættelser, ville derfor være at betegne James Bond som orlogskaptajn.

Brokeren 3. mar 2008, 22:10 (CET)


Der lader til at være lidt forvirring angående officersgraderne. NATO har 26 medlemsstater og for at undgå en babelsk forvirring er officersgraderne klassificeret OF-x.

NATO Britiske Hær Royal Navy Søværnet FKO oversættelse[1]
OF-6 Brigadier Commodore Flotilleadmiral Commodore
OF-5 Colonel Captain Kommandør Captain
OF-4 Lieutenant Colonel Commander Kommandørkaptajn Commander senior grade
OF-3 Major Lieutenant Commander Orlogskaptajn Commander
OF-2 Captain Lieutenant Kaptajnløjtnant Lieutenant Commander
OF-1 Lieutenant &
2nd Lieutenant
Sublieutenant Premierløjtnant &
Løjtnant
Lieutenant &
Sublieutenant
  1. ^ http://forsvaret.dk/SOK/eng/Insignia/officerer/

Storbritannien og Danmark er monarkier, derfor har søofficererne 'rundtørne' i guldstriberne, republikker har stjerner el. lign. Royal Navys og Søværnets distinktioner ligner hinanden, men der er fælder; f.eks. Commander og 'Orlogskaptajn' har ens distinktioner men forskellige grader:

NATO Royal Navy Søværnet
OF-6
OF-5 Fil:UK-Navy-OF5.gif
OF-4
OF-3 Fil:UK-Navy-OF3.svg Fil:UK-Navy-OF4.gif
OF-2 Fil:UK-Navy-OF3.gif
OF-1 Fil:UK-Navy-OF2.gif Fil:UK-Navy-OF1.gif

Det danske forsvar uddeler sjældent høje officersgrader sammenlignet med udlandet. En topspion á la James Bond kan sagtens være kommandørkaptajn. Hvis han var i FE og blev udnævnt til orlogskaptajn ville FKO betegne ham som Commander Bond, men NATO ville kalde ham Lieutenant Commander Bond.

Summa summarum; den 'rigtige' agent 007 er kommandørkaptajn. Med venlig hilsen Necessary Evil 5. mar 2008, 00:39 (CET)

Bør opprettes en egen artikkel om kommandørkaptein[rediger kildetekst]

Hei, har fjernet doble interwikilenker, foreslår at det opprettes en egen artikkel om kommandørkaptein og at NATO gradsbetegnelser følges om mulig, da er dansk kommandør tilsvarende norsk og engelsk captain (naval). mvh - Ulflarsen 13. dec 2008, 11:28 (CET)

Det er gjort nu. --Med venlig hilsen Necessary Evil 13. dec 2008, 16:22 (CET)