Diskussion:Komparator

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Illustration af komparator

Efter at have læst http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Comparators.html under "Using An OPAMP As A Comparator" bliver jeg lidt forvirret og vil mene at illustrationen af komparatoren i artiklen(http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Opamppinouts.png) ikke er korrekt da den forestillewr en op-amp, billedet bør da mindst have en diode i udgangen eller tegnet for en shmitt-trigger...?

bare en lille strøtanke...


Kharar

Du kan have lidt ret i din anskuelse. I praksis vil man nok skabe en lille hysterese med et par modstande, hvis man anvender en op-amp direkte som analog komparator. Men det vil nok i mange tilfælde lykkes uden, da en op-amp dybest set er en differentialforstærker med meget høj forstærkning, og de mikrovolt, der får den til at skifte, er hurtigt passeret. Men her vil støj, som så mange andre steder, være generende. Så kredsløbsdesigneren må tænke sig om.
Jeg tror at forvirringen måske bunder i at en 'komparator' er en overordnet betegnelse for forskellige kredsløb med beslægtet virkemåde. Det ville klæde både den danske og engelske artikel (og også den tyske og svenske) at der bliver givet et par praktiske kredsløbseksempler. --Jørgen 31. aug 2005 kl. 00:31 (CEST)
Analoge komparatorer hhv. operationsforstærkere fremstilles specifikt til hver deres formål; antageligvis ved at "medkoble" en operationsforstærker internt så den får den for komparatorer egnede hysterese som Jørgen skriver om. Min gamle læremester formanede mig om, at hvis man forsøger at bruge en komparator i rollen som operationsforstærker eller omvendt, risikerer man at kredsløbet går i selvsving. Det "lumske" er bare, at diagramsymbolerne er ens, og mange komparatorer og operationsforstærkere følger samme standard for ben-forbindelser på komponentens hus.
Ang. flere diagrameksempler, så sig frem hvad I kunne tænke jer jeg skal gerne tegne pæne diagrammer og sætte dem op i denne artikel med lidt "letfordøjelige" forklarende bemærkninger :-) — Peo 31. aug 2005 kl. 01:05 (CEST)