Diskussion:Komsakulturen

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Norge Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Norge, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Norgerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Arkæologi og Oldtid Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Arkæologi og Oldtid, et forsøg på at koordinere oprettelsen af arkæologi- og oldtidsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Begrepet "komsakultur" kom under sterk faglig kritikk gjennom 1980-årene, og er nå ute av aktuel arkeologisk forskningslitteratur. Se hva som skrives på norsk og engelsk Wikipedia! 1.9.10 kl. 18.31 Colliekar

På den norske side fandt jeg følgende: "Særlig ble det pekt på at dersom innvandringen hadde kommet østfra, ville det være mulig å finne boplasser også langs den veien menneskene skulle ha fulgt, men det viste seg å være vanskelig. Likevel ble betegnelsen brukt, om enn motvillig av noen forskere, helt til ut på 1980-tallet." Nuvel, det er jo muligt, at Komsa-kulturen ikke kom fra øst via nord men snarere fra syd. Men en arkæologisk kultur er som bekendt materielle levn og den levevis, der kan udledes heraf. Derfor er det eneste af interesse om de kulturelle levn ikke er sammenhørende (dvs om Komsa-kulturen er en kunstig foreteelse på tilsvarende måde som "Gudenå-kulturen") eller ej. Hvis Komsa-kulturen fortsat er en kendsgerning, er det eneste spørgsmål på hvilken måde, den blev udviklet: af Ahrensburgkulturen eller en anden kultur? Indtil vi har et tilfredsstillende svar på dette er det svært på fagligt grundlag at se bort fra den hidtidige tolkning. venlig hilsen --Rmir2 1. sep 2010, 22:07 (CEST)
Da synes jeg du burde se hva professor Bjørnar Olsen ved Universitetet i Tromsø har å si om den saken. Få tak i Norsk arkeologisk leksikon og les hans artikkel der! Og i Fuglestvedts monografi vil du også finne at den eldste kjente boplassen i Finnmark, Lagesiid'bakhti i Varanger, er en ren og skjær Ahrensburgboplass... Hilsen Colliekar 3. sep 2010, 10.12