Diskussion:Kongens Fald

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Artiklen Kongens Fald er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Artiklen Kongens Fald har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 22, 2021.

Huskeliste for Kongens Fald: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Disse følgende sætninger er uklare for mig. Og siden jeg ikke har læst romanen aner jeg ikke, hvad meningen skal være. Jeg præciserer problemet i paranteseser, hvor det er nødvendigt.

Mikkel slår Axel med sig svært over knæskallerne

De aftaler, at Mikkel skal komme tilbage den næste for at få svaret (er det næste dag eller næste uge eller noget tredje?)

Netop som romanen indledes begynder et oprør i Sverige og kong Hans udruster en hær, som besejrer svenskerne. Otto, en af bogens personer, kæmper i denne krig. Den næste historiske begivenhed er nederlaget til Ditmarskerne i 1500. (Det svenske oprør var efter nederlaget i Ditmarsken. Er der tale om erobringen af magten i Sverige i 1497?)--Heelgrasper 28. apr 2005 kl. 19:35 (CEST)

Fejl!!!

"I stedet for den fængslede konge indsættes hans farbror som konge under navnet Frederik 2." Det er en fejl at Frederik 2. blev konge efter grevens fejde. Det var Christian 3. som blev konge efter kongens fald. Christian 2. blev afsat i 1523 og Frederik 1. kommer til. Frederik 1. dør 1534 og derefter kommer grevens fejde, hvor Christian 3. bliver indsat og ikke Frederik 2. (Frederik 2. blev født 1534).

2 år senere. Artiklen er kogt ned, hvorved det meste af vrøvlet er fjernet. Det lidet der står tilbage er dog ikke fri for fejl og tilfældigheder. F. eks. hvad dælen er "falde loven"? Er der dog ikke en behjertet sjæl med litterær viden, der vil yde en stor roman retfærdighed?--Staunited 9. jul 2007, 21:57 (CEST)

Stavemåde[rediger kildetekst]

Er der nogen begrundelse for, at "Fald" skal staves med stort i titlen - ud over at dette givetvis var korrekt og blev brugt, da romanen udkom? I vores artikel virker det ekstra besynderligt, når romanens tre dele, der refereres til, alle er angivet med nutidig dansk stavemåde, hvor navneord staves med småt. Den nyeste udgave af romanen staves iflg. fx Gyldendals Bogklub Kongens fald, og det er i hvert fald et argument for at anvende denne stavemåde trods Kulturministeriets anvendelse af originaltitlen i overskriften på deres hjemmeside om Kulturkanonen, men bemærk, at i selve beskrivelsen bruges også nutidig stavemåde.

Denne roman er i øvrigt ikke alene om at have problemet, der formodentlig handler om, hvor vidt man skal bruge originale eller nutidige stavemåder. I den sammenhæng vil jeg gerne slå et slag for at bruge nutidige stavemåder, hvilket vi også gør i geografiske navne osv. --Arne (Amjaabc) 10. okt 2010, 10:54 (CEST)

Hvis det er normal at titler staves med lille er det vel ok at flytte den? — Fnielsen 10. okt 2010, 16:40 (CEST)

Kongens fald er mindst lige så meget en psykologisk som en historisk roman, der skildrer Mikkel Thøgersen og Christian d. 2 som billeder på selvrefleksion, handlingslammelse og perverteret drift. Artiklens blotte gennemgang af det kronologiske handlingsforløb yder på ingen måde denne store roman retfærdighed. (Skrev Hoeghm (diskussion • bidrag) 3. aug 2012, 11:06. Husk at signere dine indlæg.)

Hvis du har en tilføjelse eller rettelse til artiklen, er det bare med at redigere den. Det vil selvfølgelig være godt, hvis du samtidig tilføjer en kilde til at den er psykologisk. --CarinaT (diskussion) 3. aug 2012, 11:11 (CEST)

Fjernet afsnit[rediger kildetekst]

Jeg har fjernet følgende afsnit.

Bogen er også præget af en stor mængde research, der f.eks. manifesterer sig ved over 100 forskellige betegnelser for klæder. Visse detaljer er imidlertid forkerte. Mikkel hævder således at have fået sin pilgrimsmusling i Jerusalem, men pilgrimme fik muslingen, da de valfartede til Sankt Jakobs grav i Santiago de Compostela i Spanien. Tilsvarende spiller Jakob Spillemand på en fiol, skønt violinen i den form, der refereres til, blev først opfundet i Italien omkring år 1550.

Der manglede kilde, og der er lidt problemer med violinen. Strygerinstrumenter går langt tilbage. — Fnielsen (diskussion) 31. jan 2021, 01:05 (CET)