Diskussion:Krigsføringens grundprincipper

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Krigførelsens grundprincipper ville vist være mere gængs, men der kan vist være en nuanceforskel? --Sir48 (Thyge) 5. sep 2005 kl. 18:01 (CEST)

Krigsførelse lyder også mere rigtigt i mine ører. Rune Magnussen 5. sep 2005 kl. 18:08 (CEST)
Efter mine begreber skal det hedde "Krigsføringens"; men begge former findes åbenbart:
Krigsføringens bruges her [1]
Krigsførelsens bruges her [2]
Begge sider er efter min vurdering nogenlunde lige officielle. Om der er en forskel hær/søværn ved jeg ikke. Det ville passe med at min baggrund er fra hæren. Men resultatet må i hvert fald være, at begge former skal forekomme med redirect, hvilket jeg har lavet nu Lars Helbo
Mit sprog på dette område er blevet formet af min værnepligt, så jeg opfatter "krigsføring" som det at lede folk i krig, mens "krigsførsel" er at føre en krig. -- Bruger:Wegge 5. sep 2005 kl. 19:07 (CEST)

Efter nogen søgning fandt jeg nu følgende tekst på forsvarsakademiets hjemmeside:

3. Hvorfor krigshistorie/militærhistorie?
Projektansvarlig: Kjeld G.H. Hillingsø
Projektets løbetid: ultimo 2004
Publicering: Artikel i Militært Tidsskrift eller hæfte fra FAK

Kort projektbeskrivelse:
Projektets formål er generelt at vække officerskorpsets og specielt FAK læreres og elevers interesse for militærhistoriske studier. Der sigtes mod udarbejdelse af publikation med flg. indhold: l. Introduktion, der besvarer titlens spørgsmål og påpeger forskelle mellem værnene. 2. Betragtninger vedrørende krigsførelsens udvikling (krigsførelsens kredsløb) med eksempler. 3. Krigsteoretikerne med eksempler på deres tanker. 4. Krigsføringens principper med eksempler. 5. Brug og misbrug af militærhistorie, herunder faldgruber og doktrinudvikling med eksempler også på de glemte erfaringer. 6. Føring/ledelse af militære styrker med eksempler. 7. Afsluttende afrunding med grundigere besvarelse af titlens spørgsmål.

Det må afgøre sagen, da general Hillingsø vist er vores p.t. største kapacitet på det område. Lars Helbo

Hvordan kan du lige komme frem til at det afgør sagen? Punkt 2 handler om krigsførelse. Jeg er iøvrigt ikke enig i at KG. Hillingsøe er den eneste kilde til sandhed, han er nået til det punkt hvor det er de store linjer der er vigtige, og jeg ville have det skidt med at være medbetaler af hans løn, hvis han beskæftiger sig alt for meget med de føringsmæssige (føring = kommando) detaljer. -- Bruger:Wegge 5. sep 2005 kl. 19:54 (CEST)
Ja, punkt 2 handler om "krigsførelsens udvikling", mens pkt. 4 handler om "Krigsføringens principper". Det sidste er præcis, hvad denne artikel også handler om - nemlig de 8 nævnte punkter. Lars Helbo