Diskussion:Læsning

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

hvilken bruger mener, at denne artikel ikke er leksikal? Vedkommende må meget gerne yde et bidrag der forbedrer kvaliteten. Kaare p 2. sep 2007, 15:48 (CEST)

Definitionen af begrebet Læsning har betydning, fordi begrebet Ordblindhed er defineret som non-læsning. Derfor er det umuligt at nærme sig ordblindebegrebet uden at have en klar definition af begrebet læsning. Britisk Wikipedia skriver at "Reading is an active skill-based process of constructing meaning and/or gaining knowledge from oral, visual, and written text." De tager med andre ord højde for det som jeg kalder Radioavisfaktoren, nemlig at radioavisen er skreven og oplæst tekst. Den der hører radioavis og forstår indholdet, har efter britisk Wikipedias artikel læst teksten. Denne definition er så bred, at den slet ingen definition er. Den kan ikke bruges som grundlag for videnskabelig forskning.

Den danske sprogvidenskabsmand professor Carsten Elbro prøvede at løse problemet ved i en traktat, som han skrev for Undervisningsministeriet, at komme uden om Radioavisfaktoren ved at skrive at Læsning er at opfatte en skreven tekst. Her er det underforstået, at det skal være ved selv at læse den. Altså bliver hans definition en cirkelslutning, som ikke kan bruges som grundlag for videnskabelig forskning.

Problemet består i at humanisterne traditionelt ikke skelner mellem selve handlingen at læse på den ene side og udbyttet af at læse på den anden. Selve det at læse kan med fordel forstås som en rent legemlig færdighed, der hører under fysiologien, og som intet har med humaniora at skaffe. Udbyttet af at udføre den legemlige færdighed derimod kan udmærket tænkes at høre under humaniora. Når det gælder disse emner har humanister erfaringsmæssigt meget svært ved at stille begreber på benene og ved at trække grænselinjer. Desværre afskærer det dem fra at udføre relevant forskning på et holdbart videnskabeligt grundlag. Deres forskning bærer netop præg af at den mangler holdbart grundlag. Denne meget korte artikel om læsning definerer begrebet som en legemlig færdighed, der hører under fysiologien. Den kan bruges som grundlag for videnskabelig forskning. Kaare p 8. sep 2007, 09:23 (CEST)