Diskussion:Lissabontraktaten

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
EU Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt EU, et forsøg på at koordinere oprettelsen af EU-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Lissabon-traktaten?[rediger kildetekst]

I dag har Folketinget godkendt Lissabon-traktaten på Danmarks vegne, jf. f.eks. politiken.dk. Er det den samme som nærværende traktat? Det kan passe med, at den linker til "Treaty of Lisbon" på en-wiki, men i så fald er det i hvert fald en alvorlig mangel, at der ikke henvises til vedtagelsen på topmødet i Lissabon i december 2007. Hvis min antagelse er rigtig, burde man nok også enten give den en anden titel eller i hvert fald lave en henvisning fra Lissabon-traktaten. Reformtraktaten er i hvert fald ret anonym.

Politik er ikke mit kernekompetenceområde, langt mindre blandt mine primære interesser, når det er på dette niveau, så jeg håber, at en eller anden kan gøre mere ved artiklen. --Arne (Amjaabc) 24. apr 2008, 15:10 (CEST)

Jeg tror at vi kan starte med at kalde artiklen "Lissabontraktaten", der er den titel, der angives i selve traktatteksten. Traktaten blev i arbejdsfasen benævnt Reformtraktaten, se eksempelvis EU-oplysningen. --Pugilist 24. apr 2008, 21:04 (CEST)


Der står i afsnit 4, at DF og EL siden valget i 2005 har haft 30 mandater tilsammen. Dette ændrede sig dog ved valget i 2007 - nu har de kun 29 mandater tilsammen, hvilket jo umiddelbart ændrer noget på tingene. Jeg er dog ikke tilstrækkeligt inde i det her stof, til at kunne skrive det om - måske, er der nogen, der har lyst til dét? --Rete 28. maj 2008, 12:16 (CEST)[svar]

Jeg er også noget i tvivl om hvordan dette påvirker sagen. Hvis nogen har forstand på dette må de meget gerne opklare det. Jeg kan umiddelbart ikke finde frem til hvor mange der stemte for Lissabonstraktaten vedtagelse i folketinget. Der må vel have været mindre end 5/6 flertal i folketinget siden der er rejst sag om grundlovsbrud, for hvis der havde været 5/6 flertal så var der jo slet ingen sag, idet folkeafstemning ikke ville have været påkrævet.. --Lindberg 11. jan 2011, 19:21 (CET)
Afstemningen i Folketinget foreløb således: 90 For, 25 Imod og 64 Ikke-tilstedeværende (kilde: http://www.ft.dk/dokumenter/tingdok.aspx?/samling/20072/lovforslag/l53/61/202/afstemning.htm. Og for afgivelse af suverænitet efter Grundlovens § 20, kræver det et kvalificeret flertal på 5/6, vel at mærke af samtlige folketingsmedlemmer. Dvs. at mindst 150 skal stemme for førend at loven kan vedtages, hvilket ikke er opfyldt her. Det er her, at det har en betydning om DF og EL tilsammen har 29 eller 30 mandater. Hvis de har 30 mandater til sammen, og samtidig er imod Lissabontraktaten, kan der ikke opnås et flertal på 5/6, dvs. mindst 150 stemmer for loven, da der kun er 149 mandater tilbage. Justitsministeriet mente dog ikke, at der her var tale om suverænitetsafgivelse efter Grundloven (kilde: http://www.euo.dk/upload/application/pdf/1d56dbe9/Redegoerelse.pdf), hvorfor hverken et kvalificeret flertal på 5/6 eller folkeafstemning var nødvendigt, og det er angiveligt dette der har givet anledning til søgsmålet Papa Doc 31. jul 2011, 00:41 (CEST)