Diskussion:Lys

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Bevæger lys sig i rette linjer eller i bølger?

Svaret er Ja.
En lysstråle bevæger sig gennem den kortest mulige verdenslinie, dvs. i ret linie hvor der ikke er et interfererende gravitationsfelt (helt præcist i en hypotetisk uendelig afstand fra et legeme med masse), og i en kurve omkring et gravitationsfelt.
I visse tilfælde opfører lys sig som bølge (jf. dobbeltspalteeksperimentet).
I andre tilfælde, når lys interagerer med stof, opfører det sig som partikel (fotoelektrisk effekt).
En god model for "lys" (al elektromagnetisk stråling) er en partikel som har et elektrisk felt vinkelret på bevægelsesretningen og et magnetfelt vinkelret på både bevægelsesretning og det elektriske felt - dvs. visualiseret en linie hvorfra der både lodret og vandret "stritter" et sinusbølgetog. John.St 20. aug 2008, 17:43 (CEST)

"fordi lysets hastighed er så stor opfatter det meneskelige øje ikke at lyset bruger tid på at nå fra et sted til et andet" - Hvordan skal det lige forstås?[rediger kildetekst]

Jeg er i tvivl om, hvordan dette helt præcist skal forstås, fordi øjet kan faktisk ikke direkte registrere det under nogen omstændigheder. I hvert fald ikke hvis vi går ud fra at lys er fotoner eller stråler, som øjet selvfølge ikke kan registrere, før øjet rammes.

Jeg tænker ikke nødvendigvis at sætningen er helt forkert, men der kunne godt mangle noget som specificere det lidt. Så der ikke opstår misforståelser.

Jeg har måske selv misforstået den, da det måske er indirekte muligt. Så der mangler helt klart en begrundelse for påstanden, som for det første vil bevise det og for det andet hjælpe læseren en del med på vejen.

PS. lad vær med at fjerne teksten, før den er blevet færdigdiskuteret og man har besluttet at fjerne den. Mvh Mads Haupt (diskussion) 30. sep 2015, 02:05 (CEST)