Diskussion:Marmorkirken

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kirker Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kirker, et forsøg på at koordinere oprettelsen af kirkerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Jeg er betænkelig ved at man kalder Marmorkirken "rundkirke". Dette ord betegner sædvanligvis en (landsby)kirke som er bygget så den i ufredstider kunne tjene som fæstning, og den findes da også især på Bornholm. At Marmorkirken er "rund" berettiger ikke til at kalde den "rundkirke". -- Sebastjan 25 maj 2005 kl. 09:00 (CEST)

Ganske enig - hvis ordet "kuppelkirke" er gangbart, vil jeg hellere bruge det. --Palnatoke 25. maj 2005 kl. 09:00 (CEST)
Enig. Men der kan være større kirker med mindre kupler :-)Jeg prøver at rette. Sebastjan 25 maj 2005 kl. 09:05 (CEST)

Eigtved lavede ganske rigtig tegninger til kirken, men disse blev næppe fulgt andet end i store træk. Hvilken arkitekt har ansvaret for den endelige udformning af kirken? -- Sebastjan 20. aug. 2005 kl. 11:35 (CEST)

http://www.marmorkirken.dk/hist.html nævner nogle navne. Det kræver vist lidt tillægsstudier at få det på en form, der er brugbar i artiklen (fx havde den franske arkitekt Jardin jo nok også et fornavn), så jeg har ikke indsat noget i artiklen om det.--Heelgrasper 20. aug 2005 kl. 17:39 (CEST)
Den tyske wikipedia har en side om Jardin. --Twid 20. aug 2005 kl. 17:49 (CEST)
Det har vi også nu: Nicolas-Henri Jardin. --Twid 20. aug 2005 kl. 17:57 (CEST)
Den nuværende kirke er tegnet af Ferdinand Meldahl. --Ib Rasmussen 21. april 2006 kl 15:45 (CEST)

Ny revideret udgave[rediger kildetekst]

Der var nogle unøjagtigheder i den gamle version, omkring hvilke arkitekter som har udformet kirken, jeg gerne ville rette, og så greb det lidt om sig. --IbRas 7. jun 2006 kl. 22:41 (CEST)

Dato for grundstensnedlæggelsen[rediger kildetekst]

En anonym bruger har rettet datoen fra 30. okt til 31 okt. Danmarks Kirker siger klart at det skete den 30. Er der nogen argumenter for, at det skulle være forkert? Ellers vil jeg rette det tilbage. --IbRas 4. nov 2006 kl. 14:29 (CET)

Det er der åbenbart ikke, så jeg retter tilbage. --IbRas 18. aug 2007, 20:54 (CEST)

Kategori:Marmor[rediger kildetekst]

@Patchfinder: Jeg forstår ikke rigtigt hvordan kirken kom i denne kategori. Hvis jeg husker korrekt er kirken vist et af de fremmeste eksempler Trompe-l’œil i Danmark. Jeg husker det som hele inventaret i kirken er lavet af træ. og derefter marmoreret. mvh Per (PerV) (diskussion) 13. jun 2016, 08:45 (CEST)

Det er en fejl, jeg fik det indtryk at byggestenene var af marmor, men det var kun de første, senere blev det kalksten. --Patchfinder (diskussion) 13. jun 2016, 08:54 (CEST)

Stenhuggervasen[rediger kildetekst]

Sorry for the English. I was searching for information about this little monument in the church and found very little online. So I uploaded the image I took. I think it deserves a mention in the article or as a part of the gallery of pictures.

Sources are: http://www.straederne.dk/images/Gl-blade/2011/pdf_2011/maj56lille.pdf http://danmarkskirker.natmus.dk/uploads/tx_tcchurchsearch/KobenhavnBy5_461-776b.pdf

Stenhuggervasen is a memorial for stone masons who were killed in the years 1759­-70 while building Frederik's Church (Danish: Frederiks Kirke), popularly known as The Marble Church (Marmorkirken), in Copenhagen. On it are inscribed the names of the 27 stone masons and the date of their death.

Óli Gneisti (diskussion) 19. apr 2018, 21:37 (CEST)

Kirkebygningen[rediger kildetekst]

Under afsnit Kirkebygningen angives, at mange “tusen kubikk” marmor leveres fra Bergen. Antager at der menes kubikmeter? Men det bør vel angives, om vi taler om cm eller m? Mange tusinde kubikmeter er meget marmor. Er dette rigtigt? Clatuna (diskussion) 19. feb. 2023, 13:57 (CET)[svar]

Ja, det er givet kubikmeter. Men det er irrelevant for denne artikel hvor meget marmor der blev eksporteret fra Bergen til udlandet i 1700-tallet før Marmorkirken blev bygget. Sætningen stammede fra en norsk avisartikel om marmorbrud i Bergensområdet som var brugt som kilde i forrige sætning, og handlede overhovedet ikke om Marmorkirken. Jeg har slettet den. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 19. feb. 2023, 14:21 (CET)[svar]

Primært navn på Wikipedia[rediger kildetekst]

Bør man overveje at bytte rundt, så den primære Wikipedia-side hedder Frederiks Kirke og så en søgning på 'Marmorkirken' redirecter til Frederiks Kirke? Frederiks Kirke er, trods alt, kirkens officielle navn. Marmorkirken hedder den blot i folkemunde. Jeg ved ikke, om Wikipedia har retningslinjer for, hvad artikler om officielle bygninger skal hedde (det har de sikkert), men det officielle navn skal vel benyttes først og fremmest, er min tanke? Af samme årsag hedder sognet Frederiks Sogn, og området hedder som bekendt Frederiksstaden. Det ligger sig i øvrigt til en af de øvrige kommentarer her i diskussionen, nemlig at Marmorkirken slet ikke er lavet af marmor, men derimod af kalksten malet som marmor (trompe-l’œil). -- HenRex 10. mar. 2024 kl. 21:54 (CET).

Reglerne for navngivning af artikler findes på Wikipedia:Navngivning. Et af vigtigste kriterier er hvad artiklens emne oftest kaldes, hvilket normalt vil vægtes højere end dets officielt navn. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion)