Diskussion:Mjød

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Uden overskrift[rediger kildetekst]

Drikken har tidligere været krydret med Mjødurt (Filipendula ulmaria) - deraf navnet,"

Mjødurt er et moderne navn, som på grund af en sproglig udvikling har fået en navnelighed med mjød.


Tak for oplysningen - og rettelsen. Der er bare én ting, der forvirrer mig: Humle blev ikke brugt som ølkrydderi, før kongerne påbød det engang omkring 1500. Har det alligevel været brugt i mjød helt tilbage i vikingetiden?

--Sten Porse 31. mar 2004 kl. 06:54 (CEST)


Hvorfor skulle det være nødvendigt at hælde urter i? Nå man har vel brugt Pors.

Haabet 31. mar 2004 kl. 07:41 (CEST)~~

Kildehenvisning[rediger kildetekst]

Hei! Er det mulig å få bekreftet ved en kilde at Mjødurten ikke ble brukt i Mjød. Overalt der jeg søker kan man finne informasjon om at urten er blitt brukt i sammenheng med mjød, øl og vin. Hvilken pålitelige kilde er det som kan fastslå at dette ikke stemmer? Selv om navnet kanskje faktisk har et annet etymologisk opphav er jo det heller ikke grunn til at urten har blitt brukt til å krydre disse drikkene. Kilder som påstår det motsatte: British Archeology, Wellesley College. --Profero 13. sep 2006 kl. 17:51 (CEST)

Haabet baserer hele sin argumentation på påstanden om, at "Mjødurt er et moderne navn". Jeg ville i sin tid ikke ind i en diskussion med ham, og derfor gled jeg af i mit svar. Jeg har i dag søgt i det udmærkede værk Folk og flora af V.J.Brøndegaard 1979. Her skriver han: "unge blade og blomster giver en behagelig vinsmag til øl eller mjød". Vi kan formentlig rette den negative oplysning til det modsatte, altså at mjødurt faktisk blev brugt i mjød.--Sten Porse 13. sep 2006 kl. 19:17 (CEST)
Takk. Jeg har også dette sitat fra Urtikilden]: "Mjødurt har stor plass i kulturhistorien som en duftende plante. Tidligere var det vanlig å strø gulvene med hakket mjødurt på høytidsdager fordi den duftet så godt. Gerard skrev i sin Herball (1597) at "lukten av den gjør mitt hjerte muntert og glad, og henrykker sansene". Linné brukte bl.a. navnet karört om planten fordi de tidligere brukte den til å gni inn trefat og kar som det skulle brygges øl eller mjød i. Planten ble også brukt direkte som øl- og brennevinskrydder. Det var vanlig å skure trekar med mjødurt for å få dem så friske og velluktende som mulig." Kanskje du kan bruke det også. mvh. --Profero 13. sep 2006 kl. 20:16 (CEST)

Danske forhold[rediger kildetekst]

Efter min mening beskriver artiklen internationale forhold vedr. mjød og mjød-lignende drikke. Hvis nogen har tid kan vi så ikke få et afsnit om dansk-nordiske forhold? Inkl. danske kilder. --Madglad (diskussion) 29. nov 2018, 13:47 (CET)