Diskussion:Moderniseringsteori

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

For moderniseringsteorier findes der en delt antagelse om, at udvikling kan betragtes som noget lineært - der er visse lande, der er udviklede, og visse lande, der er underudviklede, og målet er at få de underudviklede lande op på de udviklede landes niveau.

Her vil jeg blive lidt pedantisk og mene, at det er bedre at tale om uudviklede i stedet for underudviklede i denne sammenhæng. Meningen er, at man indenfor moderniseringsteorierne taler om, at alle lande mere eller mindre gennemgår de samme faser på vejen til modernisering. U-landenes problem i den sammenhæng er, at de befinder sig længere nede på "moderniseringsstigen" eller "moderniseringstrappen" og derfor er uudviklede (ikke udviklede endnu).

Indenfor afhængighedsteori taler man derimod om, at u-landenes problem er, at de er låst fast i international struktur. I takt med, at de blev draget ind i denne struktur blev de underudviklede (udviklede til at være underlegne - eller på engelsk: development of underdevelopment).

Som sædvanlig er det selvfølgelig muligt, at jeg trækker det sproglige pedanteri længere end godt er...--Heelgrasper 8. sep 2005 kl. 18:13 (CEST)

Det er faktisk en rigtig god pointe, at der ikke er tale om underudvikling, men et evolutionært lavere trin. Ikke bare pedanteri, en væsentlig indvending, synes jeg. Jeg retter det med det samme --Jakob mark 9. sep 2005 kl. 01:55 (CEST)