Diskussion:Moldova

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

POV og manglende kilder[rediger kildetekst]

Artiklen tager stilling i strid med Wikipedias krav om objektivitet, og udsagnene (der meget vel kan være korrekte) mangler kilder. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 6. maj 2007 kl. 19:27 (CEST)

Når jeg kaster et blik på den gamle udgave af den af de to artikler vi arbejder videre med, så kunne jeg ikke se de større problemer udover manglende kilder. Jeg har skrevet lidt videre, og den nye udgave mangler også kilder. Jeg er godt klar over det. Valentin 27. okt 2007, 01:20 (CEST)

Forhold mellem Moldova og Moldavien[rediger kildetekst]

Vi skal have en eller anden til at præcisere forholdet mellem Moldova og Moldavien (altså om de kan opfattes som ét og samme land). På en:wiki skelner de tilsyneladende også mellem de to ting, så det nytter ikke noget med en simpel omdirigering. --PhoenixV 6. maj 2007 kl. 18:34 (CEST)

Navnet "Moldavien" bruges undertiden på dansk, men "Moldova" lader til at være mest udbredt. Det kan diskuteres om det er et og samme land, og jeg vil mene, at kontinuiteten er mere oplagt end f.eks. for Israel. --Palnatoke 6. maj 2007 kl. 20:26 (CEST)

Det ser ud til at vi har fået to dubletter, dvs. vi har både artiklerne Moldova og Moldavien. Eftersom danske atlasser, Udenrigsministeriet mv konsekvent anvender Moldova, så bør vi gøre det samme her. Moldavien var en historisk region, der sammen med Valakiet blev til det nuværende Rumænien, men på daværende tidspunkt omfattede det ikke den nuværende Republik Moldova. Omvendt eksisterede det førnævnte fyrstendømme i århundreder, så vi bør reservere Moldavien til det historiske område og Moldova til den stat der opstod efter Sovjets sammenbrud. Sidstnævnte er i øvrigt for en stor dels vedkommende sammenfaldende med den historiske region Bessarabien. Følgelig bør Kategori:Moldavien også omdøbes. Valentin 3. jun 2007, 01:10 (CEST)

Denne side skal flyttes til Moldova - Navnet Moldavien kommer fra en Tin-Tin tegneserie, og er ikke navnet på noget land! Det bliver dog fejlagtigt brugt mange steder.

Jeg er enig med ham den anonyme. Moldova er det rigtige navn her i Danmark. --BBC 21. apr 2007 kl. 13:47 (CEST)

Moldavien er navnet på et fyrstedømme som cirka og kun cirka lå det samme sted som det nuværende Moldova. Landet er blevet mere aktuelt efter nabolandet Rumænien er kommet med i EU. Dansk-moldavisk Venskabsforening besvarer spørgsmål fra Lystrup nær Århus og via email. (Skrev 86.52.38.178 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Det navn udenrigsministeriet bruger er "Moldova". Moldavien var et fyrstendømme, der sammen med Valakiet blev forenet til det nuværende Rumænien. Men på daværende tidspunkt omfattede Moldavien ikke længere det område der nu er Republikken Moldova, så navnet her bør reserveres til det gamle fyrstendømme. Retskrivningsordbogen bruger også "Moldova". Valentin 4. jun 2007, 22:33 (CEST)
PS: Så vidt jeg husker indgår Moldavien i øvrigt ikke i Tintinbøgerne. Det gør Syldavien og Bordurien (og San Theodoros). Valentin 4. jun 2007, 22:33 (CEST)
Landet blev i 80'erne åbenbart set som ret eksotisk: I Dollars spiller Michael Praed den lækre Prince Michael of Moldavia. --Palnatoke 4. jun 2007, 22:46 (CEST)
Du har helt ret i Dollars' indflydelse, for den havde sin sejrsgang i 80'erne - (gud jeg følger mig gammel nu) - men jeg kan huske at mit gamle atlas dengang kaldte området for "Moldau" for det er det gamle tyske navn. Historiske atlasser brugte tit betegnelsen Bessarabien. Dollars' "Moldavia" var vist i øvrigt bygget over Tjekkiet. Jeg gætter på at navnesammenfaldet skyldes floden Vltava, der på tysk også hedder Moldau. Valentin 4. jun 2007, 23:42 (CEST)

Det er noget rod at der er to (utrolig korte) artikler om det samme land så vi bliver nødt til at ordne dublet-problemet Moldova / Moldavien. Selv vil jeg klart foretrække at artiklen om den nuværende stat kommer til at hedde "Moldova" for det er den betegnelse som både Udenrigsministeriet [1] og Folketinget generelt bruger (en søgning på Folketinget.dk giver 700 hits for "Moldavien" og 2000 for "Moldova"). En søgning på Folketingets EU-oplysning giver 22 hits for "Moldavien" og ca. 500 for "Moldova".[2] En Googlesøgning (med "-wikipedia") giver endnu større flertal for Moldova uanset om man vælger "sider fra Danmark" eller "kun sider på dansk". Store Danske Encyklopædi bruger også denne skelnen:

"Moldova, republik i det sydøstlige Europa ved floderne Prut og Dnestr, et gammelt grænseland med kulturelle og økonomiske bånd til både Rumænien, Rusland og Ukraine; 1940-91 var Den Moldaviske Sovjetrepublik en del af Sovjetunionen. I forbindelse med etnisk-nationale stridigheder omkring selvstændigheden løsrev den østlige del af landet sig under navnet Dnestrrepublikken. Konflikten er fortsat uløst, og Moldovas regering har således endnu i 1998 ikke suverænitet over hele statens område. ..."

"Moldavien, rumænsk fyrstendømme øst for Karpaterne. Moldavien grundlagdes i anden halvdel af 1300-t. af rumænske stormænd fra Transsylvanien, som i samarbejde med den ungarske konge kæmpede for at frigøre området fra tatarerne. Fyrsterne anerkendte oprindelig den ungarske konges lenshøjhed. Osmannerne angreb Moldavien 1454-55, og 1456 måtte det gå ind på at betale tribut til den osmanniske sultan. Fyrst Stefan den Store, der regerede 1457-1504 ..." (citater fra SDE).

"Moldavien" bør være en artikel om det forhenværende fyrstendømme. "Moldova" bør omhandle den lille republik. Valentin 23. okt 2007, 19:15 (CEST)

Jeg er enig i at artiklen om landet nok bør ligge under Moldova. Grunden til at jeg foreslog sammenfletning den anden vej var vist at der var/er mere indhold i denne artikel end i artiklen Moldova. Sakkura 24. okt 2007, 22:17 (CEST)
Det er rigtig nok at siden "Moldavien" har lidt mere tekst, men den er stadig så kort at det næsten ikke kan svare sig andet end at vi bare klippe-klistrer den ind på "Moldova" og så skriver i redigeringshistorien hvor den kom fra. Valentin 26. okt 2007, 18:56 (CEST)
Det er lettere at lave Moldova til redirect og derefter flytte artiklen her til Moldova. Sakkura 26. okt 2007, 19:16 (CEST)
Det kan vi også sagtens. Det kræver bare at en administrator så fysisk sletter den nuværende "Moldova"-artikel, ellers blokerer softwaren for at vi kan overskrive den med denne her. (Det låser softwaren for på en:, jeg formoder den også gør det her). Valentin 26. okt 2007, 22:04 (CEST)
Så skulle det vist være ordnet. Nu kan I bare skrive løs :) --|EPO| 26. okt 2007, 22:19 (CEST)
Som jeg læser debatten, bør Moldavien handle om det historiske fyrstendømme og ikke redirecte hertil. Jeg vil derfor flytte Moldavien (Rumænien) over til Moldavien. --Palnatoke 28. okt 2007, 07:28 (CET)
Rumænien har et landskab der på rumænsk også hedder Moldova og som er den del af fyrstendømmet Moldavien der ikke blev indlemmet i Rusland, og som i stedet gik sammen med Valakiet om at danne kongeriget Rumænien. Spørgsmålet er om vi skal have både "Moldova" (ny lille fattig republik), "Moldavien" (= det historiske fyrstendømme) og "Moldavien (Rumænien)" for landskabet i - ja, Rumænien? Eller om vi kan "nøjes" med to artikler? Valentin 28. okt 2007, 12:35 (CET)
Under alle omstændigheder er det en forbedring at der nu kun er én artikel om det lille, nye land. De to artikler der var før, omhandlede begge det land. Separate artikler om de to andre Moldavien'er kan så oprettes med tiden. Sakkura 6. nov 2007, 22:16 (CET)