Diskussion:Morsealfabet

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Mon ikke den her skal flyttes til morsealfabet ?

BrianHansen 10. feb 2004 kl. 22:03 (CET)

Jo, det er hermed gjort. -- Christian List 10. feb 2004 kl. 22:43 (CET)

Kunne morsealfabetet ikke stilles op og være lidt pænere?? Jeg tænkte så de evt. stå i tabel hver for sig. -- Janrc 11. feb 2004 9:38


Det mest udbredte signalsystem i vore dage

Hvad er vore dage?

Sebastjan 11 feb. 2004 kl. 10:00 (CET)


Jo morsealfabetet kan godt stilles op på en pænere måde, men hvorfor ind i ..... har du slættet resten af alfabetet Janrc??? Jeg troede forsøg var henlagt til sandkassen !!!!

Jan Krümmel

Slettet resten af Morsealfabetet?? Jo jeg kunne vist havde lagt det i Sandkassen.. sorry.. Janrc 15 Feb 2004 22:40

OK - godt ord igen, det er jo på plads igen - og det ser bedre ud i en tabel :-).

Jan Krümmel

Jeg har brugt omkring seks år af min ungdom som (radio)telegrafist dels i forsvaret, dels i handelsflåden. Det er med forbløffelse, at jeg læser:

"Der er ikke sat absolutte værdier på hvor lange de enkelte prikker og streger skal være - det overordnede tempo må bero på rutinen hos de operatører der bruger systemet, samt af kvaliteten af den forbindelse man sender morsetegnene over."

Både i forsvaret og på navigationskolerne blev det indskærpet, at man så nøje (som det er menneskeligt muligt) overholdt følgende (som også står skrevet i artiklen):

"For at kunne skelne prikker, streger, bogstaver og ord i den meddelelse der sendes, opererer man med følgende konventioner: Signalet for en streg varer 3 gange så længe som prik-signalet. Mellem de enkelte prikker og streger skal der være en pause svarende til varigheden af et prik-signal Mellem morsetegnene for de enkelte bogstaver/tal skal der være en pause med en varighed som en streg Mellemrum mellem ord markeres med en pause der er 3 gange så lang som et streg-signal"

Selvfølgeligt er mennesker ikke maskiner, og enkelte telegrafister kunne have unoder, der gjorde dem genkendelige på mindre afvigelser fra ovenstående. Dårlig morsning, der ikke kunne holde sig til ovenstående, er pinagtig svær at modtage.

8 prikker er tegn til rettelse af sidste ord. At 9 prikker skulle betyde rettelse må være en nyere opfindelse.

--Polkovnik 1. feb 2009, 17:21 (CET)

Så ret det.. --|EPO| COM: 1. feb 2009, 17:33 (CET)

Hvad med resten ?[rediger kildetekst]

Hvis æ, ø og å skal med skal resten vel også.

: = — — — · · ·

= — · — · — ·

' = · — — — — ·
" = · — · · — ·
. = · · · · · ·
, = · — · — · —
? = · · — — · ·
+ = · — · — ·
- = — · · · · —
= = — · · · —
_ = · · — — · —
/ = — · · — ·
( = — · — — ·
) = — · — — · —
! = — — · · — —
$ = · · · — · · —
@ = · — — · — ·
& = · — · · ·
(Betyder også Wait eller Vent)

æ, ä, ą = · — · —
è, ł = · — · · –
ñ, ń = — — · — —
å, à = · — — · —
é, đ, ę = · · — · ·
ø, ö, ó = — — — ·
ç, ĉ, ć = — · — · ·
ĝ = — — · — ·
ŝ = · · · — ·
ś = · · · — · · ·
ch, š, ĥ = — — — —
ĥ = — · — — ·   (Udgået, se linjen over.)
þ = · — — · ·
ð = · · — — ·
ĵ = · — — — ·
ü, ŭ = · · — —
ź = — — · · — ·
ż = — — · · —

Mener det skulle være dem, hvis ikke må de gerne tilføjes... (Skrev Submann (diskussion • bidrag) 27. apr 2009, 02:11. Husk at signere dine indlæg.)

Typiske, sædvanlige Morsekode[rediger kildetekst]

Jeg er ikke helt sikker - måske der skulle være nogle nævnes i artiklen: Ovenstående Morsealfabet kommer ikke fra Sam Morse. Han har netop opfundet princippet, og han tjener i dag som navnebror. Hans "Morsekode" bestod kun af de ti cifre!

(Den første kode, der også omfattede bogstaver, kommer fra Alfred Lewis Vail. Men det var akavet: tre forskellige tegn, og pauser af forskellig længde - og har derfor ikke meget almindelig.)

Denne "moderne", konventionelle Morsealfabet, de cirka 100 år i søfart blev brugt og som stadig anvendes af radioamatører, baseret på en videreudvikling af 1848 af Friedrich Clemens Gerke. Med kun mindre ændringer, denne kode 1965 har været internationalt standardiseret. Hilsen, -- Wasabi 14. maj 2009, 02:31 (CEST)[svar]