Diskussion:Nøgenhed i sport

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Uden overskrift 1[rediger kildetekst]

Hører svømningsafsnittet ikke snarere til på siden om naturisme? --Palnatoke 7. dec 2004 kl. 09:09 (CET)

Hvis naturisme er en livsstil, finder jeg at det ikke falder ind herunder at man undlader at bruge badebukser på stranden.
Sebastjan 07 dec. 2004 kl. 09:15 (CET)
Som jeg ser det, falder badebuksebrug på stranden ikke ind under nøgenhed i sport. Hvis konkurrencesvømmere svømmede nøgne, ville det være en anden sag. --Palnatoke 7. dec 2004 kl. 11:05 (CET)

Spartanerne som foregangsmænd?[rediger kildetekst]

Hvor er følgende oplysning fra Det var bystaten Sparta som først indførte den skik at dyrke sport nøgen.. Hvad er kilderne til det? Gymnos betyder jo nøgen.. Gymnasis legemsøvelse og Gymnés en letbevæbnet soldat. Er det en sammenblanding af gymnastik som militærøvelser og spartanernes krigerkultur? Man gik jo i krig (næsten) nøgen ret langt tilbage i tiden og ikke kun spartanerne.


Hej Jakosa, -

Jeg har kigget efter hvad kilder jeg har adgang til.

Der kleine Pauly, bind II, spalte 887–892, artiklen "Gymnastik":

Sparta hat die G. in den Dienst einer umfassenden Ausbildung, agoge, zum vollwertigen Krieger gestellt. Die Spartaner nützen als erste die Nacktheit und salben sich bei den Übungen in der Palästra mit Öl. Thuk[ydides].1,6,5.

Her er teksten i engelsk oversættelse

the Lacedaemonians [.....] also set the example of contending naked, publicly stripping and anointing themselves with oil in their gymnastic exercises. Formerly, even in the Olympic contests, the athletes who contended wore belts across their middles; and it is but a few years since that the practice ceased [dvs. at den skik at sportsfolk konkurrerede nøgne (også ved de olympiske lege) var på Thukydides' tid noget ret nyt].

Jeg nærer stor tiltro til pålideligheden af tyske videnskabelige leksika. Men jeg har desuden kigget i

Oxford Classical Dictionary, art. "Athletics", som i sine litteraturangivelser har denne pudsighed:

J. Jüthner, Die athletischen Liebesübungen [sic; fejl for Leibesübungen]] der Griechen (1965).

OCD påstår (uden klart belæg) at grækerne ved løb umuligt kan have været nøgne. Andetsteds har jeg set den forklaring at skikken skal have sin oprindelse i en celeber hændelse hvor en sportsmand af vanvare tabte sit lændeklæde under løbet – og sejrede. Bag disse forklaringer ligger rimeligvis at man anakronistisk har overført den judæo–kristne afsky for offenlig nøgenhed på den græske oldtid.

Venlig hilsen, Sebastjan 03 feb. 2005 kl. 08:50 (CET)


Thukydid.. ja så får jeg jo ikke en fornemmere kilde :) Jakosa 3. feb 2005 kl. 22:10 (CET)

Kritik af artiklen[rediger kildetekst]

Jeg synes at de dér billeder af nøgne brydere er lidt for lumre (erotiske). Hører de til her ? --Søren Nielsen 26. jul 2005 kl. 10:55 (CEST) ps. Det er altså ikke noget jeg tænder på!

Problemet med artiklen er ikke så meget det du kalder "lummert" indhold, men at der linkes eksternt til mere eller mindre tilfældige profitdrevne hjemmesider med kommercielt producerede billeder. Derudover handler denne artikel ud over 'nøgenhed i sport' også om omskæring, solbadning og lidt for meget om gladiatorkampe - der vel bare skal nævnes i forbifarten (der er endda indsat et ganske mærkeligt digt!). Dette er helt klart ting som snarere peger i retning af en personlig hjemmeside end en offentlig encyklopædi. Artiklen har brug for en større overhaling, evt. med den engelske artikel som forbillede (en:nudity in sports). --Anjoe (Anders) 27. jul 2005 kl. 15:35 (CEST)

Artiklen generelt[rediger kildetekst]

Artiklen er i sin helhed på utallige måder uddateret.

Eksempelvis ==== Danmark efter 2000 ====

Dette afsnit har intet med "Nøgenhed i sport" at gøre

Afsnittet foreslås derfor slettet. (Skrev Wildone.dk (diskussion • bidrag) 2017-11-27. Husk at signere dine indlæg.)

Afsnittet Naturistarrangementer[rediger kildetekst]

Afsnittet hører ikke hjemme i denne artikel og slettes / erstattes af Motion --Wildone.dk (diskussion) 28. nov 2017, 15:23 (CET)

Afsnittet Svømning og solbad[rediger kildetekst]

Hele dette store afsnit incl. 5 under punkter har intet med sport at gøre og slettes. --Wildone.dk (diskussion) 28. nov 2017, 15:52 (CET)