Diskussion:Nanortalik

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Grønlands flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Grønland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Grønlandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.


Jeg har aldrig hørt historien om at en fanger skulle have haft en isbjørn som kæledyr. Mig bekendt stammer navnet Nanortalik fra at Isbjørnene nord fra ind imellem forvilder sig ud på havisen langt oppe af østkysten. Hvis denne is så bryder op, kan isbjørnene først komme i land, når de når sydgrønland, og heriblandt altså Nanortalik. Jeg bor selv i den nabobyen Qaqortoq, hvor der netop (læs i juni 2007) er skudt 3 sådanne vilfarende isbjørne. Om der er noget om historien med kæledyret ved jeg ikke, men jeg tvivler. Rosenlund 14. jun 2007, 21:59 (CEST)

Navnet Nanortalik[rediger kildetekst]

Det er formentlig en fejlslutning, at navnet Nanortalik skulle have noget med isbjørne at gøre. Snarere kommer det af "naneq", der betyder tørv. Altså "Stedet hvor der er tørv". Når e'et er blevet til et o, er en sandsynlig forklaring, at mange ord, der på vestgrønlandsk (Nuuk-dialekten) har o, har e på sydgrønlandsk. En eller anden myndighedsperson med vestgrønlandsk som udgangspunkt kan så have troet, at "naneq" var en sydgrønlandsk form af "nanoq", og 'rettet' det.